Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Червень » 22 » 23 червня – День державної служби
14:42
23 червня – День державної служби

     Державний службовець – це особлива професія і нелегка праця, яка потребує самовідданості, бажання служити людям, фаховості. На нього   покладено відповідальне завдання – забезпечувати практичне виконання в державних органах

      За рішенням Генеральної Асамблеї ООН щорічно 23 червня світова спільнота відзначає День державних служб.

      В Україні День державного службовця відзначають, починаючи з 2003 року, згідно з відповідним Указом Президента України.

      Нині в Україні проходить реформування державної служби, яке направлене на те, щоб підняти її авторитет, авторитет влади в цілому, забезпечити ефективне функціонування державного механізму, досягнення європейських стандартів рівня життя наших громадян.

    Як окремий інститут національної держави державна служба у її нинішньому розумінні – статус державних службовців, урегульований законом,  з’явилась у часи Української держави гетьмана Павла Скоропадського.

    Саме з метою побудови державного апарату тоді було прийнято та значною мірою впроваджено  цілу низку системних законів, які уперше в історії України на законодавчому рівні закріпили основу цього  інституту влади.

    Чільне місце тут займає Закон про урочисту обітницю урядовців і суддів та присягу військових на вірність Українській державі. Отже, у ті далекі часи  було закладено один з головних механізмів, який став невід’ємним атрибутом вступу на державну службу,  – складання присяги. 

     Законом про нормальний розпис утримання службовців в центральних урядових установах цивільних відомств від 26 червня 1918 року в Українській державі було фактично запроваджено аналог нинішньої системи категорій посад та рангів державних службовців – систему класів посад та рангів пенсії урядовців, а також схему посадових окладів. 

     Однією досить важливою рисою тогочасної державної служби став Закон про порядок призначення на урядову службу, ухвалений гетьманом 24 липня 1918 року. У чомусь ця система нагадує нинішню: порядок призначення урядовця залежав від класу посади, причому кандидатури для призначення гетьманом на вищі посади державних службовців (заступники міністрів, директори департаментів) попередньо узгоджувалися з Радою Міністрів.

      Разом з тим, гетьманові Скоропадському  так і не вдалося завершити розпочату реформу важливої сфери людської діяльності. Нинішня ситуація, звичайно,  відрізняється від 1918 року. Ми маємо кращі передумови для створення  професійної і політично нейтральної державної служби європейського зразка.

      У сучасному розумінні державні службовці – це менеджери і експерти, які професійно працюють в органах влади і беруть участь у вироблені, реалізації та оцінці ефективності здійснення політики. Від рівня їх професіоналізму, прозорості   дій залежить ступінь задоволення законних інтересів громадян, авторитет держави, сталий розвиток країни та її конкурентоспроможність на міжнародній арені.

        

     Всіх  вітаю  із професійним святом – Днем державної служби. 

     Бажаю  міцного здоров’я, невичерпної енергії, добра, щастя та задоволення від почесної праці.

 

Начальник управління юстиції                                                                         Наталія Сирота

Переглядів: 1806 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples