Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 13 » Як оформити декретну відпустку?
08:29
Як оформити декретну відпустку?

         Як підготуватися до нового життєвого етапу і що потрібно знати, збираючись у декрет? 

         Державні пільги можна умовно розділити на два види - відпустки та грошові допомоги. Хоча поняття декретної відпустки міцно увійшло в  наше життя, але юридично такої відпустки немає, точніше, нею можна назвати як відпустку по вагітності та пологах, так і відпустку по догляду  за дитиною (ст.17 та 18 Закону України про відпустки).

        Вагітній жінці, яка працює офіційно, надається оплачувана відпустка по вагітності та пологах, що компенсує втрату зарплати за цей  період. Підставою для відпустки є лікарняний лист із жіночої консультації (він же - лист тимчасової непрацездатності), виданий згідно з п. 1 ст.  51 Закону 2240 "Про загальнообов'язкове державне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності". Відпустка починається з  тридцятого тижня вагітності і ніяк не залежить від кількості часу, відпрацьованого на підприємстві. Для жінки, офіційно оформленої, сума  допомоги по вагітності та пологах розраховується з середньоденної (середньогодинної) заробітної плати на кількість робочих днів (годин), що  припадають на відпустку. 

       Коли жінка працює неофіційно, сума допомоги розраховується виходячи із середнього доходу на кількість календарних днів, які припадають на декретну відпустку, без урахування вихідних і свят. 

         Відповідно до Закону України про відпустки, жінці надається відпустка по вагітності та пологах тривалістю 126 календарних днів (70 до пологів і 56 - після). У разі народження двох і більше дітей, або будь-яких ускладнень при пологах відпустка збільшується до 140 днів (70 - до, і 70 після пологів). Додатковий лист непрацездатності на чотирнадцять календарних днів у такому випадку видається за місцем спостереження вагітної жінки, на підставі запису в історії пологів та в обмінній карці вагітної, засвідченій підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу, де відбулися пологи. Весь цей час проводиться виплата допомоги у повному обсязі за рахунок коштів Фонду страхування в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

         Відпустка по вагітності та пологах надається в повному обсязі незалежно від того, коли саме народилася дитина. Тобто, якщо до пологів майбутня мама не витратила 70 покладених днів, їх залишок переноситься на післяпологовий період.

         Якщо жінка відноситься до 1-4 категорії постраждалих при аварії на Чорнобильській АЕС, то вона має право отримати лікарняний лист на 180 днів (90 до пологів і 90 - після).

          Для того щоб почати відпустку в період до пологів, жінці потрібно перебувати на обліку в жіночій консультації чи поліклініці. Інакше вона отримує лікарняний лист з дня пологів: 56 днів у звичайному випадку; 70 днів при народженні декількох дітей, передчасних пологів або ускладнень, що виникли; і 90 днів,

        Головний спеціаліст управління юстиції                        Микола Поліщук

Переглядів: 3210 | Додав: bar-just | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples