Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 2 » Людські права: ваші права та права іншої людини
08:42
Людські права: ваші права та права іншої людини
nullВиявляється, знання своїх прав та повага до прав іншої людини допомагають нам запобігти багатьом сімейним конфліктам.
Спочатку познайомимося з Вашими правами, а потім - з правами іншої людини. Це права, які має кожна людина. Але, на жаль, ми досі не знаємо своїх прав, прав нашого партнера, нашої дитини, наших батьків. А не знаючи, зневажаємо їх. Тому часто не почуваємо себе щасливими і заважаємо своїм близьким та іншим людям так себе почувати.

ОСЬ ВАШІ ЛЮДСЬКІ ПРАВА
1. Ви маєте право на свій розсуд вирішувати, що робити, як робити і як відчувати.
Це означає, що людина може на свій розсуд вирішувати, як їй прожити своє життя. Кожен з нас має право визначити, що йому робити в тій чи іншій ситуації. Але одночасно відповідальність за прийняте рішення лежить також на Вас.
Ваша дитина має право сама вирішувати, куди їй піти вчитися або працювати. Але й відповідальність за це несе вона сама.
Ви також самі вирішуєте, будете Ви в своїй поведінці агресивні, пасивні або поводитимете себе у взаємовідносинах з іншими людьми самостверджуюче.
2. Ви маєте право не відчувати за собою провини.
Ви самі вирішуєте: звертати увагу на точку зору інших людей щодо Вашої поведінки, йти на компроміс чи змінювати власну поведінку.
Мова йде про те, що людина сама оцінює свою поведінку і сама приймає рішення про її зміну, навіть тоді, коли комусь це може не подобатися.
Досить часто у жінки чи в дитини, а іноді у чоловіка формується почуття постійної провини за свої дії - не так сказала, не так подала, не так сказав, не те рішення прийняв. А, виявляється, Ви маєте право жити без цього почуття провини.
3. Ви самі відповідаєте за вирішення Ваших проблем.
Ви самі несете відповідальність за свою поведінку та її наслідки, навіть якщо це ускладнить Ваше життя. Батьки, друзі можуть дати Вам чимало корисних порад, але вирішувати проблему повинні Ви самі.
Це для нас незвично. Ми звикли до того, що батьки до посивіння все вирішують за дітей, що керівник на роботі часто навіть і не цікавиться Вашою думкою щодо проблеми, яку Ви можете розв'язати самостійно.
Часто ми просто боїмося взяти на себе відповідальність, даруючи іншим можливість вирішувати наші проблеми. Але чи почуваємо ми себе від цього щасливими? 
4. Ви маєте право змінювати свої уявлення.
Ви маєте право змінити своє уявлення про себе, свої бажання і свій життєвий шлях, не питаючи ні в кого на те дозволу. Цього не треба лякатися. Наприклад, одного дня Ви зрозуміли, що Ваша поведінка самозневажлива, і це постійно травмує Вас. Ви маєте право вирішити, що більше ніколи не будете поводити себе так, а також продумати, у який спосіб можна позбавитися цієї вади.
Згадаймо, скільки разів ми спостерігали, як агресивно налаштована людина проявляє свою агресію не до всіх, а лише до тих, хто поводить себе принижено, відчуває страх. Спробуйте звільнитися від принизливих почуттів, почніть поводитися більш самостверджуюче, тоді й люди почнуть ставитися до Вас інакше.
5. Ви маєте право робити помилки.
Оскільки жодна людина не є абсолютно досконалою, то кожен з нас робить помилки. Головне, не треба драматизувати і перебільшувати їх значення.
6. Ви маєте право не дозволяти іншим маніпулювати Вами.
Ви маєте право не знати відповідей на якісь питання, не розуміти чогось, не переживати за щось. Ніхто не має права примусити Вас це робити.
Як свідчить досвід надання психологічної допомоги, є багато людей у нашому суспільстві, що дозволяють своїм близьким маніпулювати ними, вирішувати за них.
Прийшов час користуватися цим важливим правом - правом на те, щоб нами не маніпулювали.
7. Ви маєте право на свою власну думку.
Ви маєте право на свої власні думки, які грунтуються на Ваших цінностях, прагненнях і уявленнях. Проте, якщо Ваші уявлення вступають у конфлікт з дійсністю, Ви можете переглянути їх.
8. Ви маєте право поводити себе самостверджуюче, навіть тоді, коли така поведінка комусь не подобається. Ви не зобов'язані чекати з боку інших людей схвалення
Вашої гідності, самостверджуючої поведінки.
Наприклад, у тоталітарній сім'ї всі ролі розподілені. І Вам випала доля бути хорошою дівчинкою. Отож, від Вас чекають особливої поведінки. Раптом Ви усвідомили, що Ви не якась ідеально зразкова дівчина, а жива людина, яка має право бути різною: помилятися, змінювати свою точку зору, мати власну думку, що відрізняється від тієї, яку Вам належить мати, виходячи з Вашої ролі. А тепер уявіть реакцію батьків і вчителів. Так ось, навіть тоді, коли, наприклад, батькам не подобається Ваша поведінка, вони невдоволені, навіть погрожують відмовитись від Вас, Ви все ж таки маєте право на самоствердження, на протистояння такому тискові. І якщо навіть Ви втратите деяких друзів, виграєте значно більше.
Ми живемо серед людей. І ми розуміємо: «Якщо я маю права, то, напевне, й інші люди їх мають? Як же нам лепти разом?»
Дійсно, інша людина має такі ж права. Давайте їх розглянемо, і нам стане зрозуміло, що ми всі можемо жити у взаємоповазі та злагоді.

ВІСІМЬ ПРАВ ІНШИХ ЛЮДЕЙ
1. Інші мають право на свою власну думку для того, щоб самостійно приймати рішення, як їм діяти, думати і почувати.
Як ми з Вами вже говорили, кожна людина має такі ж права і несе відповідальність за свої рішення. Дуже важливо зрозуміти, що Ви не відповідаєте за чиюсь поведінку, так само, як ніхто не відповідає за Вашу.
Давайте уявимо собі родину. В ній обов'язково знайдеться людина, яка бере на себе відповідальність за всіх. Але вона забуває, що все-таки не має права змушувати людей поводити себе тільки так, як хочеться або здається необхідним їй.
Виявляється, ми не маємо права наказувати іншим, що і як їм робити. Люди можуть поводити себе так, як вони самі вважають за необхідне і правильне - це їх право. І нам буде набагато легше, коли ми визнаємо за ними це право.
2. Інші мають право не відчувати за собою провини. Інші люди мають право знехтувати Вашою думкою з приводу своєї поведінки. Вони мають право не цікавитися нею. В більшості випадків не існує правильної чи неправильної поведінки. Ваша думка — це Ваша думка, але це не стандарт, якому повинні відповідати всі інші.
3. Інші люди відповідальні за вирішення своїх проблем. Ви несете відповідальність за вирішення Ваших проблем.
Дуже часто ми поводимо себе таким чином, неначе ми відповідальні за проблеми інших людей і маємо вирішувати їх. Але це не так. Кожна людина сама несе відповідальність за своє життя, за свої вчинки/дії, за свої думки та почуття.
4. Інші люди мають право змінювати свої уявлення. Люди мають право думати так, як їм заманеться. Вони мають право не відчувати осуду і тиску з боку інших людей. Коли людина думає не так, як Ви, це не означає, що вона думає неправильно. Не можна, виходячи із цього, давати людям ярлики - ні гарні, ні погані.
5. Інші мають право на помилки.
Не треба драматизувати ні свої помилки, ні помилки інших. Набагато краще зрозуміти, що всі люди мають слабкості та свої особливості. Не треба вимагати обов'язкових вибачень. Не треба вести до того, щоб інші визнали свою провину.
6. Інші мають право не дозволяти маніпулювати собою.
Не можна вимагати від інших людей відповідей на всі питання, особливо у випадках, коли Ви маєте намір тиснути на них або пригнічувати їх.
Згадаємо типову модель стосунків між батьками та дитиною, між учителем та дитиною, між керівником та підлеглим. Старшій стороні завжди здається, що підлегла сторона повинна вміти читати її думки. Ми завжди думаємо, що хтось обов'язково має знати, що ми відчуваємо, і відповідно реагувати.
Але це не так. Людина не обов'язково має все це знати і відчувати. Це окрема, інша людина. І Ви не можете вимагати, щоб вона змінила свою поведінку тому, що Ви цього хочете або її стандарти не співпадають із Вашими.
Ви матимете значно менше негативних почуттів, якщо не будете чекати від інших, що вони поводитимуть себе так, як того хотілося б Вам.
7. Інші мають право на свою власну думку.
Це справедливо навіть тоді, коли інша людина поводить себе нелогічно. Люди мають право робити помилки, і наявність неправильних думок - одна з них. Думки у людей різні, і в цьому немає нічого поганого.
8. Інші люди мають право поводити себе самостверджуюче навіть тоді, коли Вам це не подобається.
Якщо Ви хочете почувати себе більш впевнено, визнайте це право й за іншими людьми.

Провідний спеціаліст управління юстиції                          Юлія Сплавська
Переглядів: 2729 | Додав: bar-just | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples