Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Червень » 21 » ПИТАННЯ ЩОДО ВИКОНАВЧОГО ДОКУМЕНТА, ЙОГО ЗМІСТУ ТА ПОРЯДКУ ЗВЕРНЕННЯ ДО ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ
14:56
ПИТАННЯ ЩОДО ВИКОНАВЧОГО ДОКУМЕНТА, ЙОГО ЗМІСТУ ТА ПОРЯДКУ ЗВЕРНЕННЯ ДО ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ

ПИТАННЯ ЩОДО ВИКОНАВЧОГО ДОКУМЕНТА, ЙОГО ЗМІСТУ ТА ПОРЯДКУ ЗВЕРНЕННЯ ДО ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ

Як бути, коли отримане рішення суду є незрозумілим?

Якщо рішення суду є незрозумілим для осіб, які брали участь у справі, то за їх заявою суд постановляє ухвалу, в якій роз'яснює своє рішення, не зміню­ючи при цьому його змісту.

Варто пам'ятати, що подання заяви про роз'яснення рішення суду допус­кається, якщо воно ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред'явлене до примусового виконання.

Ухвала, в якій роз'яснюється рішення суду, надсилається особам, які бра­ли участь у справі, а також державному виконавцю, якщо рішення суду роз'яс­нено за його заявою (частини 1-3 ст. 221 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК).

Протягом якого строку суд зобов'язаний розглянути заяву про роз'яснення рішення, яке він ухвалив?

Заява про роз'яснення рішення суду розглядається протягом десяти днів. Неявка осіб, які брали участь у справі, не перешкоджає розгляду питання про роз'яснення рішення суду (ч. 4 ст. 221 ЦПК).

Що необхідно робити з рішенням суду, щоб воно було виконане?

Необхідно знати, що відповідно до ч. 1 ст. 17 ЦПК судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими для всіх органів державної влади й органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, поса­дових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій терито­рії України.

Судове рішення вважається таким, що набрало законної сили після за­кінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеля­ційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановле­ний статтею 294 ЦПК (тобто протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження), рішення суду набирає законної сили після за­кінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо йо­го не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, на­дати відстрочку або розстрочити виконання, вжити заходів для забезпечення його виконання, про що зазначає в рішенні (ст. 217 ЦПК).

Питання, пов'язані із зверненням судового рішення до виконання, вирі­шує місцевий суд, який розглянув справу (ст. 368 ЦПК).

Що собою являє виконання судового рішення?

Виконання рішення - це завершальна стадія цивільного процесу юрис-дикційної діяльності, без реалізації якого втрачає сенс попередня діяльність суду та інших органів (осіб), які уповноважені на здійснення захисту прав, свобод та законних інтересів фізичних, юридичних осіб, територіальних гро­мад та держави.

Виконання рішення суду може здійснюватися за загальними правилами або негайно.

Виконання за загальними правилами застосовується у разі, якщо не вста­новлено підстав для застосування негайного виконання. Негайне виконання - це виконання рішення ще до набрання ним законної сили.

Що необхідно робити, коли рішення суду не виконується добровільно?

У разі, якщо рішення суду не виконується добровільно, необхідно:

- звернутися до суду, який ухвалив відповідне рішення, щоб останній видав виконавчий документ, тобто виконавчий лист;

Згідно із ч. 2 ст. 368 ЦПК за кожним судовим рішенням, яке набрало за­конної сили, за заявою осіб, на користь яких воно.ухвалено, видається один виконавчий лист. Якщо на підставі ухваленого рішення належить передати майно, що перебуває в кількох місцях, або якщо рішення ухвалено на користь кількох позивачів чи проти кількох відповідачів, суд має право за заявою стя-гувачів видати кілька виконавчих листів, точно зазначивши, яку частину рі­шення треба виконати за кожним виконавчим листом.

- звернутися до державної виконавчої служби із заявою про примусове виконання рішення та подати виданий судом виконавчий документ, який від­повідає вимогам, визначеним статтею 19 Закону України «Про виконавче про­вадження».

Зокрема, у виконавчому документі повинно бути зазначено: • назву документа, дату видачі та найменування органу, посадової осо­би, що видали документ;

  дату і номер рішення, за яким видано виконавчий документ;

  найменування (для юридичних осіб) або ім'я (прізвище, ім'я та по бать­кові за його наявності для фізичних осіб) стягувача і боржника, їх міс­цезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фі­зичних осіб), ідентифікаційний код суб'єкта господарської діяльності стягувача та боржника за його наявності (для юридичних осіб), індиві­дуальний ідентифікаційний номер стягувача та боржника за його на­явності (для фізичних осіб - платників податків), а також інші відомос­ті, якщо вони відомі суду чи іншому органу, що видав виконавчий документ, які ідентифікують стягувача та боржника чи можуть сприя­ти примусовому виконанню, такі як дата і місце народження боржника та його місце роботи (для фізичних осіб), місцезнаходження майна боржника тощо;

  резолютивну частину рішення;

  дату набрання чинності рішенням;

  строк пред'явлення виконавчого документа до виконання. Виконавчий документ має бути підписаний уповноваженою посадовою

особою і скріплений печаткою. Законом можуть бути встановлені також інші додаткові вимоги до виконавчих документів.

Як бути, коли резолютивна частина виконавчого документа є незрозумілою?

У разі, якщо резолютивна частина рішення, викладена у виконавчому до­кументі, є незрозумілою, сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яс­нення відповідного рішення чи змісту документа.

Суд, який видав виконавчий документ, зобов'язаний розглянути заяву державного виконавця у 10-денний строк з дня її надходження і за потреби дати відповідне роз'яснення рішення чи змісту документа, не змінюючи їх змісту. Про роз'яснення рішення чи змісту документа або відмову у цьому суд постановляє ухвалу.

Чи можна отримати замість втраченого новий виконавчий документ?

Новий виконавчий документ замість втраченого йменується дублікатом. Дублікат виконавчого листа або судового наказу видається замість втрачено­го оригіналу виконавчого документа. З інших причин видача дубліката вико-

навчого документа не допускається, оскільки це може призвести до порушен­ня прав та інтересів боржника, так як у разі наявності декількох виконавчих документів (оригіналу і дубліката) державний виконавець зобов'язаний буде здійснити виконання по кожному окремо.

Для отримання такого дубліката стягувач подає заяву (державний вико­навець - подання) до суду, який видав виконавчий лист або судовий наказ. Заява стягувана оплачується судовим збором.

Заява про видачу дубліката розглядається в судовому засіданні з викли­ком сторін і заінтересованих осіб, їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про видачу дубліката. З моменту набрання законної сили ухвали су­ду про видачу дубліката оригінал виконавчого документа втрачає свою силу.

Дублікат виконавчого листа повинен відповідати вимогам виконавчого листа.

Що собою являє державна виконавча служба?

Державна виконавча служба входить до системи органів Міністерства юстиції України і здійснює виконання рішень судів, третейських судів та ін­ших органів, а також посадових осіб відповідно до законів України.

Відповідно до ст. З Закону України «Про державну виконавчу службу» органами державної виконавчої служби є:

- департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції Ук­раїни;

- відділи державної виконавчої служби Головного управління юстиції Мі­ністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції;

- районні, міські (міст обласного значення), районні в містах відділи дер­жавної виконавчої служби відповідних управлінь юстиції.

Завданням державної виконавчої служби є своєчасне, повне і неуперед-жене примусове виконання рішень, передбачених законом, на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених Законом України «Про виконавче провадження».

Що таке виконавче провадження?

Виконавчим провадженням є:

- завершальна стадія судового провадження;

- римусове виконання рішень, передбачених законом, які здійснюються державним виконавцем.

Провідний спеціаліст Барського районного управління юстиції                                                  Юлія Сплавська

Переглядів: 9462 | Додав: bar-just | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 4
4 Виктория  
На наш дом был наложен арест. После того как мы выиграли суд, вынесено было решение о снятии ареста с земли. Однако арест на дом, который находится на этой земле, был не снят. В решении суда отмечается, что отменен запрет самовольного строительства. Что нам делать, если прошло уже 8 лет?

3 Тетяна  
Суд позбавив батьківських прав батьків у 2009р дитину направили до школи-інтернат. чи може школа де знаходиться дитина взяти виконавчий лист у уді і надати виконавчіц службі щоб стягти аліменти. Дукую

2 Анастасія  
Скажіть будь-ласка,якщо ми подали позовну заяву до суду на підприємство , юридична адреса якого знаходиться в м.Київі, а об'єкти, які ми охороняли в Черкаській області(фактичне місцезнаходження),вже є рішення по справі, нам потрібно подавати тільки в вик.службу м.Києва чи можливо до Черкаської виконавчої служби?????Чи можливо зробити так, щоб подати наказ для виконання рішення до Черкаської виконавчої служби?????

1 Романчук С.М.  
"Що таке виконавче провадження?"
ЗАУВАЖЕННЯ -
В першу чергу виконавче провадження це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у Законі Украъни "Про виконавче провадження" (далы - Закон), спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Вважаю, що тему необхідно висвітлювати ширше, не тільки з огляду на особливості встановлені одним нормативно-правовим актом - ЦПК України, але й з урахуванням особливостей інших процесуальних НПА - КАС України, КПК України, ГПК України.


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples