Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 13 » Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження"
13:59
Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження"

З 9 березня 2011 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" та деяких інших  законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб)". 

Новою редакцією Закону передбачено новий механізм реалізації та оцінки арештованого державним виконавцем майна. Зокрема виключно на  прилюдних торгах (аукціонах) реалізовуватиметься лише нерухоме майно, транспортні засоби, повітряні, морські та річкові судна. В інших випадках  реалізація майна допускається на комісійних засадах. Прискорюються процедури примусового виконання рішень, зокрема державному виконавцю  надається право безпосереднього доступу до електронних баз даних та реєстрів, що містять інформацію про майно та кошти боржників, що дасть можливість оперативного звернення стягнення на це майно. Законом передбачено підвищення розміру штрафів за невиконання рішення суду. Законом передбачено встановлення відповідальності за чинення державному виконавцю перешкод, погрози його життю, здоров’ю, майну під час виконання ним своїх службових обов’язків, а також підвищення його соціальної захищеності.

Зосередимо Вашу увагу на змінах, що торкнулися статті «порядок звернення стягнення на кошти та інше майно боржника». Під поняттям "майно” боржника слід розуміти як окремі речі та їх сукупність, так і всі майнові права боржника, що є у нього на момент вчинення виконавчого провадження.

Так, стаття 52 Закону України «Про виконавче провадження» передбачає - звернення  стягнення  на  майно  боржника  полягає  в його арешті, вилученні та примусовій реалізації.  Стягнення за виконавчими документами звертається  в  першу чергу  на  кошти  боржника  у  гривнях  та іноземній валюті,  інші цінності,  у тому числі кошти на рахунках  і  вкладах  боржника  у банках та інших фінансових установах,  на рахунки в цінних паперах у депозитаріях цінних паперів. Готівкові кошти, виявлені у боржника, вилучаються.  На кошти та інші  цінності  боржника,  що  знаходяться  на рахунках,  вкладах  та  на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, накладається арешт. Однак, арешт поширюється також на кошти на рахунках,  які  будуть  відкриті  після  винесення  постанови  про накладення арешту.

 У разі відсутності у боржника коштів та  інших  цінностей, достатніх  для задоволення вимог стягувача,  стягнення звертається також на належне боржнику інше майно,  за винятком майна,  на  яке згідно  із  законом  не  може бути накладено стягнення. 

_____________________________________________________________________________________________________

Стягнення за виконавчими документами не може бути звернено на такі  види  майна  та  предмети,  що  належать боржникові на праві власності або є його часткою у спільній власності,  необхідні  для боржника,  членів  його  сім'ї  та  осіб,  які перебувають на його утриманні.

1. Носильні речі та  предмети  домашнього  вжитку,  необхідні боржникові та особам, які перебувають на його утриманні:

1) одяг - з розрахунку на кожну особу:  одне літнє або осіннє пальто,  одне зимове пальто або кожух,  один зимовий  костюм  (для жінок  - два зимових плаття),  один літній костюм (для жінок - два літніх плаття),  головні убори по  одному  на  кожний  сезон.  Для жінок,  крім того,  дві літні хустки, одна тепла хустка (або шаль) та інший одяг, зношений більш як на 50 відсотків;

2) взуття - по одній парі літнього,  осіннього,  зимового  та інше взуття, зношене більш як на 50 відсотків;

3) білизна - по дві зміни на кожну особу;

4) постільні  речі  (матрац,  подушка,  два простирадла,  дві наволочки, ковдра) і два особистих рушники на кожну особу;

5) необхідний кухонний посуд;

6) один холодильник на сім'ю;

7) меблі - по одному ліжку та стільцю на  кожну  особу,  один стіл,  одна  шафа на сім'ю (крім меблевих гарнітурів,  на які може бути звернено стягнення);

8) усі дитячі речі.

2. Продукти харчування,  необхідні для особистого  споживання боржнику,  членам  його  сім'ї та особам,  які перебувають на його утриманні, - з розрахунку на три місяці.

3. Паливо, необхідне боржникові, членам його сім'ї та особам, які  перебувають  на  його  утриманні,  для  приготування  їжі  та обігрівання приміщення протягом шести місяців.

4. Одна корова,  а у разі відсутності корови -  одна  телиця; якщо  немає ні корови,  ні телиці - одна коза,  вівця чи свиня - в осіб, які займаються сільським господарством.

5. Корм для худоби,  який не підлягає вилученню в  кількості, необхідній для годівлі худоби до початку її вигону на пасовище або до збору нових кормів.

6. Насіння,  необхідне  для  чергової   сівби   (осінньої   і весняної),  та незнятий урожай - в осіб,  які займаються сільським господарством  (крім   земельних   ділянок,   на   які   накладено стягнення).

7. Інструменти,  необхідні  для  особистих професійних занять (швейні, музичні тощо)".

__________________________________________________________________________________

 Стягнення  на  майно  боржника  звертається  в  розмірі  і обсязі,  необхідних  для  виконання  за  виконавчим документом,  з урахуванням стягнення  виконавчого  збору,  витрат,  пов'язаних  з організацією та проведенням виконавчих дій, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого  провадження.  У  разі  якщо  боржник володіє майном спільно з іншими особами,  стягнення звертається на його  частку,  що  визначається  судом  за   поданням   державного виконавця.

Звернення  стягнення  на  єдине житло боржника та земельну ділянку,  на якій розташоване це житло,  не здійснюється у  разі  якщо  сума,  що  підлягає стягненню за виконавчим провадженням,  не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати. (станом на 01 квітня 2011 р. розмір однієї мінімальної заробітної плати становить 960 грн.).

 

Державний виконавець                                           Зоряна Воскобойник 

Переглядів: 3815 | Додав: bar-just | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples