Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Травень » 28 » Якщо дітей не виховують
20:51
Якщо дітей не виховують

Згідно зі ст.184 Кодексу України про адміністративні правопорушення ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або штраф  від 1 до 3 неоподаткованих мінімумів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після адміністративного стягнення, - штраф від 2 до 4 неоподаткованих мінімумів.

Вчинення неповнолітніми дітьми віком від  14 до 16 років правопорушення, відповідальність за яке передбачена Кодексом, карається штрафом батьків або осіб, які їх замінюють від 3 до 5 неоподаткованих мінімумів громадян. А вчинення неповнолітніми дій, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, що їх замінюють, від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

        Ст. 166 Кримінального кодексу України передбачено, що злісне невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною , що спричинило тяжкі наслідки, карається обмеженням волі на строк від 2 до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

        Відповідно до ст.. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати її гідність, готувати до самостійного життя і праці.

 НАСИЛЬСТВО В СІМ`Ї

    Закон України «Про попередження насильства в сім`ї» від 15 листопада 2001 року № 2789 зазначено, що насильство в сім`ї – це будь – які умисні дії фізичної особи фізичного, сексуального, психологічного, економічного спрямування, що порушують права і свободи та завдають моральної шкоди, шкоди фізичному чи психологічному здоров`ю комусь із членів сім`ї.

   Здійснення заходів щодо запобігання насильству в сім`ї у межах надання їм повноважень накладається на відповідні підрозділи органів внутрішніх справ; органи опіки і піклування; спеціального уповноважений орган виконавчої влади з питань запобігання насильству в сім`ї.

    Підставою для вжиття заходів вважається відповідна заява

    В органах міліції заходи щодо запобігання насильству в сім`ї здійснюють служба дільничних інспекторів міліції та кримінальна міліція в справах дітей, які виносять офіційні попередження члену сім`ї про неприпустимість вчинення насильства в сім`ї і вживають відповідні заходи щодо його припинення за умови відсутності в його діях ознак злочину.

   За насильство в сім`ї чинним законодавством передбачено кримінальну, адміністративну, цивільно-правову відповідальність.

   Ст..173-2 Кодексу про адміністративні правопорушення за умисне вчинення насильства в сім`ї, тобто умисне вчинення будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, внаслідок чого могла бути чи була завдана школа фізичному або психологічному здоров`ю потерпілому) штраф від 3 до 5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20 відсотків заробітку. А в разі, якщо за обставинами справи з урахуванням особи порушника застосування цих заходів буде визнано недостатніми, - адміністративний арешт на строк до 5 діб.

        Начальник управління юстиції                             Наталія Сирота

 

Переглядів: 1200 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples