Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 16 » Сім`я без насильства
12:24
Сім`я без насильства

      Виховання дитини – це не втішна розвага, а завдання ,яке вимагає капіталовкладень – важких переживань, безсонних ночей і багато, багато  думок…

      Найважливішою психологічною характеристикою підліткового віку є інтенсивне моральне формування особистості, формування моральної  свідомості, оволодіння морально-етичними нормами поведінки.

       В підлітковому віці проходить не лише фізичне дозрівання, але й помітне дозрівання особистості, яке здійснюється під впливом навколишнього  світу, в процесі навчання і виховання.

       Саме в цьому віці формуються моральні переконання, принципи та ідеали, система оціночних переконань, якими підліток керується в своїй поведінці.

       Якщо раніше діти робили все здебільшого за наказами старших , учителів або батьків , під впливом випадковості, то тепер для них основне значення мають власні принципи поведінки , власні погляди і переконання.

       Особистість дітей буде залежати від того, які основи моральної свідомості і переконань закладуться в підлітковому віці. А дуже часто , навіть непомітно для нас, можуть закластися ті риси , які є небажаними.

        Дуже часто , неправильно орієнтуючись в багатьох моральних поняттях, помилково розуміючи окремі якості людини, прагнучи незалежності і самостійності, деякі підлітки розвивають у себе ті якості, які  об’єктивно є негативними і вони починають домінувати над позитивними. Ось тут треба вміло доказати дитині, ясно аргументуючи хибність її переконань.

         Саме в сім`ї формується психіка та характер людини. Адже сім`я – це те місце з якого починається життя кожного із нас.

          Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов’язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов’язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

          Виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання , навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину , піклуватися про  її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей , поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

         Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості , поваги до прав , свобод людини і громадянина, мови ,національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосерддя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства ,злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

          В Законі Україні «Про охорону дитинства» закріплені відповідні права дітей, зокрема, сказано що дитина має право на захист від усіх форм насильства. Кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканість та захист гідності.

         Дисципліна і порядок у сім`ї, навчальних та інших дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах , що ґрунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини.

          Держава здійснює захист дитини від 6 усіх форм фізичного і психічного насильства, образи, недбалого і жорстокого поводження з нею, експлуатації, включаючи сексуальні зловживання , у тому числі з боку батьків або осіб, які їх замінюють; втягнення у злочинну діяльність , залучення до вживання алкоголю, наркотичних засобів і психотропних речовин ; залучення до екстремістських релігійних психокультових угрупувань та течій; використання її для створення та розповсюдження порнографічних матеріалів ,примушування до проституції, жебрацтва, бродяжництва, втягнення до азартних ігор тощо.

          Держава через органи опіки і піклування, служби у справах дітей, центри соціальних служб для дітей ,сім`ї та молоді у порядку встановленому законодавством надає дитині та особам, які піклуються про неї, необхідну допомогу у запобіганні та виявленні жорстокого поводження з дитиною, передачі інформації про ці випадки для розгляду до відповідних уповноважених законом органів для проведення розслідування і вжиття заходів щодо припинення насильства.

         Дитина в праві особисто звернутися до органів опіки і піклування та інших установ за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів. Розголошення чи публікація будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду без згоди законного представника дитини забороняється.

Процедура розгляду скарг дітей на порушення їх прав і свобод, жорстоке поводження, насильство і знущання над ними в сім`ї та поза її межами встановлюється  законодавством.

        Але нажаль досить часто здійснюється неналежне виконання обов’язків кимось із членів сім`ї та дискримінація прав дитини, що призводить до суперечностей в сім`ях, а подекуди і до насильства.

 

                                                    Начальник управління юстиції              Наталія Сирота                            

Переглядів: 1328 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples