Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 16 » Ви запитуєте - ми відповідаємо
09:08
Ви запитуєте - ми відповідаємо
null1.Працюю на підставі цивільно-правового договору. Чи повинен вестись табель обліку використання робочого часу?
  Виконання робіт згідно з чинним законодавством може здійснюватися як на підставі трудового договору , та і цивільно - правового договору. За трудовим договором працівника приймають на роботу (посаду), включену до штатного розпису підприємства, для виконання певної роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою; працівникові гарантується зарплата, встановлені трудовим законодавством пільги, гарантії, компенсації; працівник підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку.
  За трудовою угодою оплачується не процес праці, а її результат, і визначається він як правило після закінчення роботи та оформляється актами приймання-здавання виконаних робіт, на підставі яких провадиться оплата. Порядок укладання цивільно-правових договорів регулює цивільне законодавство.
  Отже якщо ви виконуєте роботи на підставі трудових угод то табель обліку використання робочого часу не повинен вестися, а оплата буде визначатись згідно з актами приймання-здавання виконаних робіт.

2. За висновком лікаря моя хвора дитина потребує догляду. Чи маю я право на допомогу по тимчасовій непрацездатності?
  Законодавством передбачено перелік страхових випадків, у разі настання яких застрахована особа має право на допомогу у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу).зокрема таким страховим випадком є допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років, яка виплачується застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більш як за 14 календарних днів.
  Якщо дитина потребує стаціонарного лікування, то допомога виплачується застрахованій особі з першого дня за весь час її перебування в стаціонарі разом із хворою дитиною. Допомога не надається, якщо застрахована особа перебувала в цей час у щорічній відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням.
  Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.
  Матеріальна допомога призначається та надається за основним місцем роботи за рахунок сплачених застрахованими особами страхових внесків.
  Рішення про призначення матеріального забезпечення ухвалюється комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі,організації.
  Допомога по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу і виплачується в таких розмірах: 60% середньої заробітної плати – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 5 років; 80% - від 5 до 8 років; 100% - понад 8 років.

3.Який порядок розірвання трудового договору у разі тривалого нез’явлення на роботу?
  Згідно з пунктом 5 частини першої статті 40 Кодексу трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності. 
  При цьому слід зазначити, що вихід на роботу хоча б на один день перериває цей строк. І надалі чотиримісячний строк повинен обчислюватися знову. Підсумовуватися періоди нез’явлення на роботу тривалістю менш як чотири місяці не можуть. 


  Начальник управління юстиції                                                 Наталія Сирота

Переглядів: 1129 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples