Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Травень » 10 » Ви запитуєте - ми відповідаємо
07:08
Ви запитуєте - ми відповідаємо

Чи можливо перед звільненням отримати невикористану відпустку або отримати за неї грошову компенсацію?

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про відпустки» на бажання працівника в разі його звільнення надається невикористана відпустка з наступним звільненням. Це стосується і звільнення в разі закінчення строку трудового договору (п. 2 ст. 36 Кодексу законів про працю України). У цьому разі чинність трудового договору триває до закінчення відпустки, і днем звільнення є останній день відпустки.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

Законодавством також не встановлено терміну давності після якого працівник втрачає право на невикористані ним щорічні відпустки.

Чи можливо вступити на державну службу без проходження конкурсу?

Законом України «Про державну службу» встановлено, що право на державну службу мають громадяни України незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, політичних поглядів, релігійних переконань, місця проживання, які одержали відповідну освіту і професійну підготовку та пройшли у встановленому порядку конкурсний відбір.

Без конкурсного відбіру може здійснюватися переведення на рівнозначну чи нижчу посаду в одному державному органі, а також просування по службі державних службовців, що зараховані до кадрового резерву або успішно пройшли стажування. 

Чи має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника дитина, яка є інвалідом і старша 18 років?

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу, який був би йому необхідний для призначення пенсії по інвалідності. При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Непрацездатними членам сім'ї вважаються, зокрема, діти померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.

Чи має право на спадкування будинку жінка, яка проживала у шлюбі без реєстрації з померлим чоловіком однією сім’єю 5 років?

Ст. 1264 Цивільного кодексу України передбачено, що у четверту чергу право на спадкування мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю, були пов'язані спільним побутом, мали взаємні права та обов'язки не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини.

Ст. 64 Житлового кодексу України передбачено, що до членів сім'ї наймача віднесено осіб, які постійно проживають спільно з наймачем і ведуть спільне господарство. Факт сімейних відносин встановлюється судом.

 

Провідний спеціаліст управління юстиції          Юлія Сплавська

Переглядів: 1015 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples