Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Вересень » 27 » Виборча система по виборах депутатів місцевих рад
08:05
Виборча система по виборах депутатів місцевих рад

За останні роки відбулися радикальні зміни в суспільно-політичному устрої країни, що спричинили також значні зміни  й у законодавстві. У сучасних умовах розвитку демократії першочерговими виявляються питання створення належних  умов для реалізації конституційного права громадян вільно обирати і бути обраними, зокрема, до органів місцевого  самоврядування.

Конституція України визнає і гарантує місцеве самоврядування – право територіальної громади (жителів села або  кількох сіл, жителі яких добровільно об’єдналися у сільську громаду, селища, міста) самостійно вирішувати питання  місцевого значення в межах Конституції і законів України (ст. 7, част. 1ст. 140).

За змістом Основного Закону України місцеве самоврядування здійснюється, зокрема, через обласні, районні, міські, районні у містах, сільські, селищні ради, до складу яких входять депутати, які обираються на основі загального, рівного, прямого виборчого права (част. 3-5 ст. 140, част. 1 ст. 141).

Конституцією України також встановлено, що територіальні громади на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування обирають відповідно сільського, селищного, міського голову (част. 2 ст. 141).

Передбачена Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних міських голів», що був чинний з 1 жовтня 2005 року, пропорційна система виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті рад на практиці не забезпечила відповідного представництва громадян України у цих органах, що негативно відбилося на вирішенні питань, віднесених Конституцією України до відання Автономної Республіки Крим, не забезпечило належної реалізації права територіальної громади вирішувати питання місцевого значення через органи місцевого самоврядування.

Відтак, потреба в зміні виборчої системи обумовила необхідність пошуку її оптимальної моделі, яка б дала змогу поєднати персональну відповідальність депутатів та потужний потенціал політичних партій.

Закон України від 10 липня 2010 р. № 2487-VI «Про вибори Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» запроваджує проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад на принципово новій законодавчій основі, яка передбачає змішану систему виборів, що дасть змогу сформувати представницькі органи, спроможні вирішувати актуальні, поточні проблеми, які виникають на місцевому рівні, в інтересах територіальних громад.

Відповідно до статті 2 Закону України від 10 липня 2010 р. № 2487-VI вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища.

Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою, за якою:

1) половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за виборчими списками кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті;

2) половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах (далі - одномандатні мажоритарні виборчі округи), на які поділяється територія відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті.

Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища, міста згідно з існуючим адміністративно-територіальним устроєм.

 Начальник Барського районного управління юстиції                                                                                             Наталія Сирота

Переглядів: 2822 | Додав: bar-just | Рейтинг: 2.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples