Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 13 » Забезпечення роботи громадських приймалень з надання безоплатної правової допомоги населення територіальними МКМР та управліннями юстиції
08:48
Забезпечення роботи громадських приймалень з надання безоплатної правової допомоги населення територіальними МКМР та управліннями юстиції

Формування засад громадянського суспільства  безпосередньо пов'язане з нагальною потребою підвищення правової    культури населення, створення умов для набуття широкими верствами населення правових знань та навичок у їх застосуванні.

         В Україні діє значна кількість нормативно – правових актів, які визначають правовий статус особи у різних сферах  суспільного життя. Але у багатьох випадках громадяни, навіть знаючи що їх певне право чи обов’язок регламентовані в законі,  не обізнані з процедурою їх реалізації , а закріплені в нормативно-правових актах права людини є найціннішим надбанням  правового суспільства, серед яких і право кожної людини на правову допомогу, а у випадках, передбачених законом, − на безоплатне надання такої допомоги. 

  На законодавчому рівні Конституцією України у ст. 59 передбачено:

«Кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, така допомога надається безоплатно».

        Значна роль у забезпеченні реалізації державної правової політики розвитку правової інформатизації, формуванні у громадян правового світогляду належить органам юстиції

        Тому з метою надання правової допомоги малозабезпеченим та соціально незахищеним верствам населення при територіальних управліннях юстиції створені і за сприянням районних МКМР з правової освіти діють громадські приймальні, не винятком є і Барське районне управління юстиції.

18.12.2009 року рішенням сесії районної ради затверджена районна програма правової освіти населення на період до 2015 року , якою передбачено надання правової допомоги соціально незахищеним верствам населення. Основним засобом реалізації зазначеного пріоритету є забезпечення районним управліннями юстиції та районної МКМР роботи правових громадських приймалень та вжиття заходів щодо покращення організації їх діяльності.

           Правова громадська приймальня,  на виконання районної Програми правової освіти населення та наказу Міністерства юстиції України від 15.06.2005 № 61/5 „Про затвердження Типового положення про громадську приймальню” створена та діє в сфері надання правових консультацій, оскільки у зв’язку зі складною соціально-економічною ситуацією, яка склалася в Україні перш за все, низьким рівнем доходу пересічного громадянина, значна частина громадян фактично мають статус малозабезпечених і не мають реальної можливості отримувати коштовну правову допомогу.

         Приймальня при  управлінні юстиції діє відповідно до Положення про правову громадську приймальню Барського районного управління юстиції, затвердженого наказом начальника управління від 12.04.2004 року № 2а і працює щоденно з 9.00 до 12.00. Графік роботи громадської приймальні  розміщено в приміщення управління юстиції та доводиться до відома громадян шляхом опублікування в місцевих засобах масової інформації.

   У роботі приймальні  беруть участь працівники відділу ДВС, ДРАЦС , державною нотаріальною конторою , юристи установ та організацій відповідно до графіка чергувань, який щоквартально затверджується начальником управління.

       Протягом 2010 року через правову громадську приймальню при районному управлінні юстиції безкоштовні консультації правового характеру отримали  207 громадян району, за І квартал 2011 року 51 особа.

     Характеризуючи соціальний склад громадян, що звернулися за допомогою до громадської приймальні  протягом 2010 року, слід зазначити, що найбільша кількість звернень була від тимчасово непрацюючих-безробітніх . Крім того, значна частина звернень надійшла від пенсіонерів ,  осіб із багатодітних сімей , молоді та інших категорій населення .

         За характером звернень про правову допомогу, найбільше було звернень з питань роз”яснення трудового законодавства ,законодавства про соціальний захист населення , пенсійного  ,  цивільного  , спадкового  та сімейного права .

З початку 2011 року - 10 громадянам надано допомогу у складанні процесуальних документів.

Для забезпечення дотримання етичних норм, толерантності та ввічливості у спілкуванні з особами, які звертаються до громадської приймальні за консультативно-правовою допомогою, в приміщенні управління юстиції оформлено «Журнал відгуків та пропозицій щодо роботи правової громадської приймальні».

                 Для підвищення рівня правової культури населення як в приміщенні управління юстиції, так і в структурних підрозділах, розміщенні довідково – інформаційні стенди «До відома громадян»,  «Право освітній всеобуч». На стендах яких розміщенні графіки прийому громадян, порядок роботи громадської приймальні управління юстиції, громадських приймалень району,  витяги з законодавчих актів, зразки процесуальних документів.

        З метою забезпечення міжвідомчої інтеграції, у питанні надання безоплатної правової допомоги громадянам, працівники управління  юстиції беруть участь у роботі 3 правових громадських приймалень, що створені установах та організаціях району, зокрема в:

Зазначеними установами систематично здійснюється аналіз звернень громадян, що надходять до громадських приймалень. З найбільш поширених питань надаються роз’яснення у засобах масової інформації.

Громадські приймальні, які створені установами та організаціями району, утворюються наказами відповідної установи та діють на підставі положень. Мета їх діяльності − сприяння забезпеченню правового захисту конституційних прав, свобод та інтересів громадян.

        

Відповідно до Розпорядження голови районної ради від27.03.2008 року 34-р «Про створення громадських приймалень» спільно з районним управлінням юстиції та районною МКМР на базі кожної сільської ради району, на базі районної газети «Подільський край», комунального закладу «Барська районна бібліотека» створено громадські приймальні по наданню безкоштовної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення, які діють на підставі Типового Положення про правові громадські приймальні для малозабезпечених верств населення. Вході роботи громадської приймальні створено мобільну консультативну групу з числа досвідчених керівників району, яка здійснює свою роботу відповідно до графіка роботи мобільної консультативної групи.  Але робота в цьому напрямку ведеться, вживаються необхідні організаційних заходів щодо створення дієвого механізму забезпечення  роботи громадських приймалень та належного їх функціонування.

Традиційним для роботи управління юстиції є проведення конкурсу на кращу роботу громадської приймальні, аналізуючи роботи , робота громадської приймальні Барського районного центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді заслуговує на увагу. Основні питання,  з якими звертаються громадяни в вказаній установі – це: забезпечення реалізації пільг дітей – сиріт та дітей – інвалідів, порядок оформлення опікунства, спадщини, інвалідності, призначення різних видів соціальної допомоги, профілактика інфекційних захворювань та попередження розвитку алкогольної та наркотичної залежності у дітей, підлітків та молоді, труднощі у вихованні дітей.

        Управлінням юстиції здійснюється методичне забезпечення роботи громадських приймалень на території району шляхом розроблення методичних рекомендацій. В 2010 році розроблено 10 методичних рекомендацій для використання в роботі громадських приймалень.( «Правові аспекти зовнішнього незалежного оцінювання»,«Правам людини – європейський рівень поваги та захисту»,«Громадянське суспільство і недержавні організації», «Професійний захист як гарантія забезпечення прав і законних інтересів громадянина», «Організація роботи із зверненнями громадян»,«Шлюб неповнолітніх»,«Торгівля людьми або «біле рабство»,«Бути інвалідом в Україні… (Правові аспекти)»,«Розвиток прав людини в Україні»,«Зміст конституційного права громадян на охорону здоров'я»,«Права людини» та інші.

     На виконання Національної ,обласної та районної програми правової освіти населення на базі Барського гуманітарно-педагогічного коледжу ім.М. Грушевського з 2003 року створена та діє  юридична клініка основною метою діяльності якої є надання практичної допомоги малозабезпеченим верствам населення, а саме:

 Робота в юридичній клініці організована так, що допомога надається безпосередньо студентами старших курсів відділення "Правознавство” під патронатом провідних викладачів даного відділення згідно графіка чергування. Загалом до роботи клініці залучено 66 студентів.

Громадяни міста та району повідомляються  через районну газету "Подільський край” та міську газету "Барчани”   про порядок роботи юридичної клініки.( Зазвичай клініка працює двіччі на тиждень у вівторок та четвер з 15 год. до 18 год.)

Участь в діяльності клініки базується на добровільних засадах, з урахуванням рівня інтелектуального та професійного розвитку студентів.

Щомісяця за результатами діяльності підводяться підсумки, в ході яких обговорюються найбільш актуальні питання, що потребують вирішення та відзначаються найкращі студенти, які брали участь у їх вирішенні.

Всього в 2010 році   68 громадян звернулося до клініки, яким була надана юридична допомога.

Найбільш типовими є звернення громадян з таких питань:

   З метою узгодження практичної діяльності юридичної клініки, працівниками управління юстиції, судових та правоохоронних органів  району при Барському гуманітарно – педагогічному коледжі проводяться зустрічі, круглі столи, семінари з провідними фахівцями відповідних органів.

      З 1998 року на  базі Барської районної бібліотеки  плідно працює інформаційно – консультативний клуб "Право”, до складу якого входять провідні юристи, правоохоронці району. В рамках діяльності клубу надаються безкоштовні юридичні консультації для визначених категорій населення (молодь, пенсіонери та ін.). Члени клубу проводять зустрічі з студентською молоддю, в формі бесід, диспутів "круглих столів” . Важливим в роботі є те,  що пенсіонери та громадяни з обмеженими фізичними можливостями мають змогу отримати правові консультації по телефону. Крім цього практикуються виїзні засідання.

З метою активізації право виховної роботи в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах району створено та діє 27 правових гуртків : 3 в міських школах,  24 в сільських школах району. В Балчанській ЗОШ діє консультаційний центр «Закон і ти». Координатор центру якого є педагог-організатор – Любов Паламарчук .

З метою попередження негативних проявів в учнівському та студентському середовищах в Барському районні управлінням юстиції спільно з районною МКМР проводяться місячники, тижні правових знань, конкурси, вікторини, брейн-ринги,  лекції, тощо. Організовуються диспути, „круглі столи”, інформаційні години, зустрічі з працівниками правоохоронних органів, охорони здоров'я. Проведення цих заходів висвітлюється в місцевих засобах масової інформації.

Загалом, представниками Барського району за період 2010 року було надано близько 1000 юридичних консультацій з різних галузей права.

Аналізуючи звернення які надійшли від громадян  району можна сказати, що в більшості  випадків громадяни звертаються  за :

- юридичними консультаціями з різних галузь права;

- за  допомогою в оформлені позовних заяв до місцевого суду (про встановлення юридичних фактів, про стягнення аліментів, про розлучення, про призначення опіки над дитиною чи особою, обмеженою у дієздатності, визнання договорів недійсними, стягнення заборгованості по заробітній платі);

- написання заяв, скарг, листів до органів влади, органів місцевого самоврядування;

- допомога в оформленні договорів при укладенні та розірванні договорів, тлумачення діючих договорів;

- складання апеляційних скарг, з них також за позовними заявами до адміністративних судів;

Основну категорію осіб, що звертаються за правовою допомогою становлять вразливі верстви населення, які перш за все потребують захисту, а саме: пенсіонери, безробітні, громадяни, що користуються соціальними пільгами, працюючі особи, але рівень доходів яких не дозволяє звертатися за допомогою до приватних юристів (адвокатів).

На підґрунті тісної співпраці з міською газетою «Барчани», районною газетою «Подільський край» управлінням юстиції забезпечуються інформування населення про основи держави і права, виховання поваги до закону шляхом висвітлення на шпальтах газет актуальної правороз'яснювальної інформації.

Управлінням юстиції  з 2007 року забезпечується випуск додатку до міської газети «Барчани» - «Правове поле». Тематика статей, що розміщуються на шпальтах газети, торкається питань надання безоплатної правової допомоги, результатів роботи структурних підрозділів  управління юстиції, роз'яснень законодавства , роботи методично-координаційної ради та ін. Загалом з 2007 року випущено 16 додатків . Для  висвітлення відповідної теми друковані  видання району продовжують вести започатковані  рубрики : «Управління юстиції роз`яснює», «Ви запитуєте ми відповідаємо», «За матеріалами громадської приймальні» на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 01 грудня 2010 року № 2154-р «Про затвердження плану заходів з проведення Національної кампанії «Стоп насильству! на період до 2015 року, започатковано рубрику «Насильству-ні» .За 2010 рік здійснено 55 виступів в засобах масової інформації.

Враховуючи сучасні вимоги до швидкого отримання об'єктивної інформації, з 2010 року управлінням юстиції забезпечується робота офіційного веб-сайту Барського районного управління юстиції , робота якого дає можливість громадянам ознайомитися з інформацією про діяльність управління, його структурних підрозділів. На веб-сайті надаються роз'яснення чинного законодавства, розміщуються матеріали роботи громадської приймальні,  висвітлюються правоосвітні заходи та робота районного управління юстиції зокрема. (З початку року надано біля 20 розяснень).

      Ключовим у становленні системи якісної правової допомоги є прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу», яким би  визначалися підстави і порядок надання безоплатної правової допомоги, суб'єкти надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання такої допомоги, повноваження органів виконавчої влади у зазначеній сфері, порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб з питань надання безоплатної правової допомоги та інше.

А на сьогоднішній день органами юстиції робляться  кроки для створення досконалої і ефективної моделі надання цієї допомоги.

 

              Начальник  управління юстиції     Наталія Сирота

Переглядів: 2583 | Додав: bar-just | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples