Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 1 » Загальна декларація прав людини
07:58
Загальна декларація прав людини

 10 грудня 1948 року державами-учасницями ООН була  прийнята Загальна декларація прав людини. Цей  документ позначив гуманістичний поворот всього світу,  ствердив цінність людського життя і гідності в її  незаперечності для усіх суб’єктів світової спільноти, не  поділяючи людство за атрибутами раси, релігії,  світогляду, культури та способу мислення. Сьогодні  Декларація являється головним джерелом  міжнародного права і національних законодавств,  базові права і свободи окреслюють недоторкану  територію політичної згоди, а День прав людини є всесвітнім приводом вшанувати ідеї гуманізму та рівноправ’я як вищого закону людської взаємодії. 

Конституція України проголошує права і свободи особистості і громадянина в якості найвищої соціальної цінності. Ця базова конституційна норма сучасної демократичної правової держави має працювати на кожному рівні владної регуляції засад суспільного розвитку. Але декларативне ствердження незаперечності прав і свобод людини ще не є правовим фактом як таким, а потребує ретельного, всеохоплюючого законодавчого і нормативного наповнення. Права людини у вимірі конституційної декларації є скоріш моральним законом, а тому обов’язково має обслуговуватись чіткими і дієвими нормами державного  законодавства.

Україною ратифіковано Європейську Конвенцію з прав людини, Конвенцію про доступ до інформації, участь громадськості у процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань охорони довкілля, підписано Європейську соціальну хартію, введено інституту Омбудсмана, прийнято низку важливих законів і програм, що торкаються захисту економічних, соціальних, політичних прав людини, зокрема Стратегію подолання бідності, Закону про громадянство, Закон про політичні партії.

Поширюється практика безпосередньої участі громадськості і громадських організацій у законотворчому процесі. Але українська державність сьогодні лише перебуває на шляху законодавчого становлення та вдосконалення механізмів правового регулювання владних і суспільних відносин. І цей складний і тривалий процес обов’язково має враховувати три ключових імперативи.

По-перше, права і свободи людини не є окремою локалізованою часткою державного законодавства, а виступають в якості ціннісного субстрату, що задає загальний напрямок розвитку законодавчої і нормативно-правової бази держави. Відтак, в Україні не має бути жодного закону, вільного від цензу базових прав і свобод.  

По-друге, захист прав і свобод громадян у сучасній Україні має бути функцією максимального суспільно-політичного поширення, належати до компетенції і влади – законодавчої, виконавчої, судової – і громадських об’єднань та правозахисних організацій, і політичних партій, і профспілок, і ЗМІ.

Звідси, по-третє, дотримання прав людини є питанням високої правової культури і суспільної свободи від впливу до-демократичних стереотипів і міфів. Українська правозахисна традиція досі знаходиться під дією патерналістських установок, за якими громадянинові зручніше відчувати себе пасивним об’єктом права, а не активним його суб’єктом, звично трактуючи базові права на гідність, свободу і недоторканість як "дозвіл зверху” бути вільним і недоторканим. Правова держава не сумісна з правовим песимізмом, сприйняттям прав людини як категорії належного, а не дійсного, як недосяжної розкоші, а не природних властивостей кожного громадянина. Побудова правової держави як найефективнішого інструменту захисту громадянських і особистісних прав, можлива лише за умов безпосередньої участі суспільства у формуванні норм і цінностей державного законодавства. Правова зрілість визнається саме за готовністю і здатністю суспільства підключатись до державотворення, ініціювати і підтримувати діалог з владою, відбудовувати ефективну горизонталь суспільно-політичного впливу.

Стаття 29 Загальної декларації прав людини проголошує: "Кожна людина має обов’язки перед суспільством, у якому тільки й можливий вільний і повний розвиток її особи”.

Отже, становлення правової держави з її незаперечним диктатом прав і свобод особистості і громадянина напряму залежить від ступеню політичної консолідації, суспільної зрілості, партнерства між усіма гілками та рівнями влади, та мобілізації з’єднаної громадянської волі.

Начальник управління юстиції                                              Наталія Сирота

Переглядів: 1401 | Додав: bar-just | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples