Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Березень » 21 » Обмеження щодо одержання дарунків (пожертв), відповідно до антикорупційного законодавства України
14:43
Обмеження щодо одержання дарунків (пожертв), відповідно до антикорупційного законодавства України

Корупція, безперечно, може бути визнана однією з найгостріших соціальних та політичних проблем сучасності. Розв’язання цієї проблеми є надзвичайно актуальною та першочерговою справою для України. Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» спрямований на створення дієвого антикорупційного законодавства України. Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» визначено заходи, спрямовані на запобігання і протидію корупції, а саме: обмеження щодо використання службового становища; обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності; обмеження щодо одержання дарунків (пожертв); обмеження щодо роботи близьких осіб; обмеження щодо осіб, які звільнилися з посад або припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави, місцевого самоврядування.

На даний час є актуальним питання урегулювання обмежень при одержання дарунків (пожертв). Це питання урегульовує ст.8 згаданого закону, яка забороняє безпосередньо або через інших осіб одержувати дарунки (пожертви) від юридичних або фізичних осіб:

1) за рішення, дії чи бездіяльність в інтересах дарувальника, що приймаються, вчиняються як безпосередньо такою особою, так і за її сприяння іншими посадовими особами та органами;

2)якщо особа, яка дарує  (здійснює) дарунок (пожертву), перебуває в підпорядкуванні такої особи.

Проте можна приймати дарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, та пожертви якщо їх вартість не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка (пожертви), одноразово, а сукупна вартість таких дарунків (пожертв), отриманих з одного джерела протягом року, - однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року. Також можна приймати дарунки, що даруються (здійснюються) близькими особами, або одержуються як загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.

Положення ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції» про обмеження щодо одержання дарунків (пожертв) поширюється на певне коло осіб, до яких відносяться:

1) особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

2) особи, які прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

 Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» встановлено відповідальність за порушення встановлених законом обмежень щодо одержання дарунка (пожертви) тягне у вигляді накладення штрафу від двадцяти п'яти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією такого дарунка (пожертви).

За вчинення корупційних правопорушень зазначені особи притягаються до кримінальної, адміністративної , цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності в установленому законом порядку.

Так, наприклад, Кримінальний кодекс України встановлює, що одержання службовою особою в будь-якому вигляді хабара за виконання чи невиконання в інтересах того, хто дає хабара, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища - карається штрафом від п'ятисот до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або арештом на строк до шести місяців, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Одержання хабара у значному розмірі (у п'ять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян) - карається штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Одержання хабара у великому розмірі (у двісті і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян) або службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням хабара, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Одержання хабара в особливо великому розмірі (у п'ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян) або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, - карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати  певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 

                Заступник начальника

               відділу ДВС Барського РУЮ                                                     Зоряна Воскобойник

Переглядів: 999 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples