Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Червень » 8 » Основні напрями правової освіти та форми її реалізації
17:01
Основні напрями правової освіти та форми її реалізації

    Правова освіта населення - процес засвоєння знань про основи держави та права, виховання у громадян поваги до закону, до прав людини, небайдужого ставлення до порушень законності та правопорядку.

     Правова освіта - це необхідний елемент правової культури.

     Усі громадяни України мають право на набуття необхідного їм мінімуму правових знань. Це  право забезпечується розгалуженою мережею загальних та спеціалізованих навчально-виховних закладів незалежно від форм власності, широким правовим  інформуванням населення через засоби масової інформації та культурно-освітні установи.Правова освіта є обов’язковою в усіх дошкільних виховних, середніх загальноосвітніх, професійних навчально-виховних, вищих навчальних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів

    Правова освіта забезпечується:

     - активною участю в її організації місцевих органів влади і самоврядування, навчальних закладів, підприємств і організацій;

     - безпосередньою участю юристів у розповсюдженні правових знань;

     - органічним поєднанням правової освіти із загальною середньою і професійною освітою, культурою, політичним, економічним, моральним, естетичним та іншими формами виховання;

     - відкритістю і доступністю до інформації про державу і право, про процеси у правовій сфері;

     - поєднанням державних і громадських, госпрозрахункових і безкоштовних засад правової освіти;

     - систематичністю і безперервністю поширення і одержання знань про державу і право;

     - диференційованим підходом до навчально-виховного правоосвітнього процесу.

           З метою оперативного вирішення питань координації і методичного забезпечення правової освіти функціонують обласні та місцеві міжвідомчі координаційно-методичні ради з правової освіти населення.

           Для здійснення правової освіти використовуються друковані та аудіовізуальні засоби масової інформації, мережа спеціалізованих будинків і бібліотек правової освіти.

           Правова освіта починається у дошкільних виховних закладах, де дітям надаються початкові знання про норми поведінки, звички щодо їх виконання, виховується повага до батьків, вихователів, ровесників, людей похилого віку та інших осіб.

          У дошкільних виховних закладах правова освіта, як правило, носить характер гри, вона здійснюється на основі програм і методичних вказівок, які затверджуються Міністерством освіти за погодженням з Міністерством юстиції.

           Правознавство належить до обов’язкових дисциплін загальноосвітніх шкіл, професійних навчально-виховних, вищих навчальних закладів, навчальних закладів підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів.

          Обсяг і зміст курсу визначається:

     - для загальноосвітніх навчально-виховних закладів - потребою суспільства у підготовці правосвідомого громадянина;

     - для професійних навчально-виховних, вищих навчальних закладів і навчальних закладів підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів - крім того, високими вимогами до кваліфікації працівників;

     - у навчально-виховних закладах здійснюється широка позакласна і позааудиторна правовиховна робота, до якої залучаються вчені-юристи, працівники правоохоронних органів, інші фахівці.

           З метою задоволення потреб працівників у юридичних знаннях під час виконання ними своїх функцій і завдань, прийняття кваліфікованих рішень, реалізації наданих повноважень на підприємствах, в установах і організаціях може запроваджуватися правова освіта.

           Преса, телебачення і радіо систематично інформують населення про законодавчі та інші нормативні акти України, про діяльність органів законодавчої, виконавчої та судової влади, а також про стан правопорядку, боротьбу із правопорушеннями, особливо серед неповнолітніх, їх профілактику тощо.

          Для кваліфікованої правової освіти населення в державних засобах масової інформації можуть створюватися загальні і навчальні телевізійні і радіомовні канали, випуски, журнали, а також запроваджуватися сторінки, рубрики та інші популярні форми.

           Державні заклади культури(центри культури та дозвілля, будинки культури, кінотеатри, бібліотеки та інші) здійснюють цілеспрямовану правову освітньо-виховну діяльність.

          З цією метою ними за участю правоохоронних, інших державних органів та організацій на громадських або госпрозрахункових засадах створюються університети правових знань, лекторії, кінолекторії, проводяться виставки юридичної літератури, читацькі конференції, тематичні концерти та інші заходи.

          Складовою частиною правової освіти є самоосвіта громадян з питань держави і права 

 

                    Начальник управління юстиції                                  Наталія Сирота

Переглядів: 1226 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Червень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples