Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 27 » Порядок відрахування коштів із заробітної плати, пенсії стипендії та інших доходів боржника
11:28
Порядок відрахування коштів із заробітної плати, пенсії стипендії та інших доходів боржника

У відділі державної виконавчої служби Барського РУЮ на даний час знаходиться понад 200 виконавчих проваджень щодо стягнення коштів з боржників, які виконуються шляхом утримання коштів з усіх доходів боржників. ЗУ «Про виконавче провадження» передбачає порядок відрахування коштів із заробітної плати,пенсії стипендії та інших доходів боржника, а саме : Заробітна плата та прирівняні до неї платежі — пенсія, сти­пендія, авторська винагорода й інші — є основним джерелом фі­нансового забезпечення проживання переважної більшості насе­лення України, тому вищезгаданий  Закон передбачає можливість звернення стягнення за виконавчим документом на такі доходи боржника тільки у встановлених нею випадках: 1) при відсутнос­ті у боржника коштів у кредитних установах; 2) при відсутності чи недостатності майна боржника для повного покриття належ­них для стягнення сум; 3) при стягненні періодичних платежів; 4) при стягненні суми, що не перевищує трьох мінімальних розмірів заробітної плати.

Але, незалежно від наявності у боржника коштів і цінностей чи іншого майна, стягнення на заробітну плату, пенсію, стипен­дію чи інші доходи боржника накладається у всіх випадках, коли за виконавчими документами стягуються періодичні платежі та сума, яка не перевищує трьох мінімальних розмірів заробітної плати.Разом з тим, Законом «Про виконавче провадження» вста­новлена заборона накладення стягнення за виконавчими доку­ментами на певні виплати. Відповідно до ст. 73 стягнення не мо­же бути звернене на такі кошти і витрати:1)  вихідну допомогу, що виплачується у разі звільнення пра­цівника;2)   компенсацію працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа при звільненні одержує компенсацію за відпустку, не використану протягом кількох років;3)  компенсацію працівникові витрат у зв'язку із переведен­ням, направленням на роботу чи відрядженням до іншої місце­вості;4)  польове забезпечення, надбавки до заробітної плати, інші кошти, які виплачуються замість добових і квартирних;5) матеріальну допомогу особам, які втратили право на допо­могу при безробітті;6) допомогу при вагітності та пологах;7) одноразову допомогу при народженні дитини;8) допомогу із догляду за дитиною;9) допомогу особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, із догляду за дитиною-інвалідом, при тимчасо­вій непрацездатності у зв'язку з доглядом за хворою дитиною; ін­ші допомоги на дітей, передбачені законодавством;10) допомогу на лікування;11) допомогу на поховання;12)  щомісячну грошову допомогу у зв'язку з обмеженням споживання продуктів місцевого виробництва та особистого під­собного господарства громадянам, які проживають на території радіоактивного забруднення;13)  дотації на обіди, придбання путівок до санаторіїв та бу­динків відпочинку за рахунок фонду споживання;14) суми неоподатковуваного розміру матеріальної допомоги;15)  грошову компенсацію за видане обмундирування і нату­ральне постачання;16)  вихідну допомогу у разі звільнення (виходу у відставку) з військової служби та органів внутрішніх справ, а також грошо­ве забезпечення, що не має постійного характеру, та в інших ви­падках, передбачених законодавством.

Крім цього, на деякі виплати встановлена можливість звер­нення стягнення тільки на виконання певних рішень. Так, на до­помогу із державного соціального страхування, яка виплачується у разі тимчасової непрацездатності та інших випадках, і допомо­гу по безробіттю стягнення може бути звернене тільки за рішен­ням про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподія­ної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також втра­тою годувальника (ст. 72 цього Закону).Зазначені обмеження пояснюються призначенням допомоги із соціального страхування. Вона виплачується у разі непраце­здатності та в інших випадках і повинна забезпечувати утриман­ня і лікування боржника, тому з такої допомоги допускається тільки стягнення, пов'язане з утриманням стягувача.

Розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника допускається у межах, точно визначе­них законодавством, і вираховується із суми, що залишається після утримання податків (ст. 70 цього Закону).

Із суми заробітної плати, яка виплачується боржнику, пенсії, стипендії й інших доходів боржника може бути утримано за ви­конавчими документами до повного погашення заборгованості;1)  у разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'я, а також втратою го­дувальника та збитків, заподіяних злочином — п'ятдесят відсот­ків заробітної плати, пенсії, стипендії, іншого доходу боржника;2)  за всіма іншими видами стягнень, якщо інше не передбачене законом, — двадцять відсотків.

При цьому загальний розмір відрахувань при кожній виплаті заробітної плати не може перевищувати п'ятдесяти відсотків за­робітної плати, яка належить до виплати працівникові, в тому числі при відрахуванні за кількома виконавчими документами. Але це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати при відбуванні виправних робіт і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із за­робітної плати, пенсії, стипендії, інших доходів боржників не мо­же перевищувати семидесяти відсотків (ст. 70 Закону, ст. 128 КЗпП).

Встановлений розмір утримань (20, 50, 70 відсотків) із заро­бітної плати, пенсії, стипендії, інших доходів забезпечує як інте­реси стягувачів, так і боржників. Для стягувачів — досягнення наслідків виконання рішень, для боржників — збереження за ни­ми певної частини заробітної плати і інших доходів, необхідних для задоволення їх життєво важливих потреб.

Але відрахування із заробітної плати боржника, який за ви­роком суду відбуває покарання без позбавлення волі, прова­дяться з усієї суми заробітної плати без урахувань стягнень за вироком.

Із засуджених, які відбувають покарання у вигляді позбав­лення волі, а також з осіб, які знаходяться в наркологічних відді­леннях психіатричних диспансерів та стаціонарних лікувальних закладах, відрахування провадиться з усієї заробітної плати без урахування відрахувань на витрати з їх утримання в цих закладах.

Відрахування із заробітної плати й іншого доходу боржника проводить адміністрація підприємств, установ, організацій на підставі постанови  державного виконавця в якій зазначається порядок стягнення суми боргу і розмір відрахувань із заробітної плати і іншого доходу боржника.

Самостій­но змінювати порядок стягнення суми боргу та розмір відраху­вань адміністрація організації не має права.

Підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти стягувачу у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а якщо такий строк не встановлено - до десятого числа кожного місяця, наступного за звітним. Такі підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці кожні шість місяців надсилають державному виконавцю звіт про здійснені відрахування та виплати за формою, встановленою Міністерством юстиції України.

У разі припинення перерахування коштів стягувачу у зв'язку із зміною боржником місця роботи, проживання, перебування чи навчання або з інших причин підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи - підприємці не пізніш як у триденний строк повідомляють державному виконавцю про причину припинення виплат та зазначають нове місце роботи, проживання чи навчання боржника, якщо воно відоме. Посадові особи, винні у ненаданні таких відомостей без поважних причин, можуть бути притягнуті до відповідальності, передбаченої законом.

 

Старший державний виконавець

відділу ДВС Барського РУЮ                                                                  Лєбєдєвич В.В.

 

Переглядів: 2434 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples