Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 6 » ПОСИЛЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПОСАДОВИХ ОСІБ ОРГАНІВ ВЛАДИ
10:30
ПОСИЛЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПОСАДОВИХ ОСІБ ОРГАНІВ ВЛАДИ
З 6 січня 2012 р. діє Закон № 3720-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування".
  Закон № 3720-VI спрямовано на вдосконалення процедури застосування норм адміністративного права за порушення законодавства, яке регулює сферу підприємницької діяльності, посадовими особами органів влади.
   Зокрема, Законом № 3720-VI вносяться зміни до частини 1 статті 10 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», чим розширюється коло осіб, які можуть нести відповідальність за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру. Так, з набранням чинності
  Законом № 3720-VI до числа таких осіб будуть відноситися міські голови міст обласного та республіканського Автономної Республіки Крим значення.
  Закон № 3720-VI вносить зміни до ст. 41 Кодексу законів про працю України, які передбачають обов'язок роботодавця розірвати трудовий договір у разі повторного порушення посадовою особою вимог законодавства у сфері ліцензування та з питань видачі документів дозвільного характеру.
  Серед нововведень Закону № 3720-VI слід відмітити введення відповідальності у вигляді штрафу в розмірі до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за неподання, несвоєчасне подання для державної реєстрації нормативно-правових актів, які відповідно до закону підлягають державній реєстрації, направлення на виконання нормативно-правових актів, що не пройшли державної реєстрації та не опубліковані в установленому законом порядку.
  Вважаємо, введення відповідальності за порушення встановленого порядку державної реєстрації нормативно-правових актів є, напевно, найважливішим нововведенням Закону № 3720-VI. Сьогодні дуже поширеними є випадки коли вищі органи управління приймають нормативні акти, які зачіпають основні права та свободи громадян, або змінюють установлений механізм їх реалізації, при цьому не подаючи їх на державну реєстрацію до Міністерства юстиції. В результаті таких порушень громадяни часто не можуть скористатися своїми законними правами, в силу того, що незареєстрований підзаконний нормативний акт ускладнює або унеможливлює реалізацію права громадянина, яке передбачено законом.
   Проте, слід наголосити на тому, що міра відповідальності у вигляді штрафу до 850 грн. є доволі символічною і навряд чи стимулюватиме посадовців дотримуватися порядку державної реєстрації нормативно-правових актів.
    В цілому, із набранням чинності Законом № 3720-VI, слід очікувати зменшення кількості адміністративних правопорушень у сфері видачі документів дозвільного характеру дозвільними органами (їх посадовими особами) та порушень законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.
 
 
                                         Начальник управління юстиції                       Наталія Сирота
Переглядів: 1065 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples