Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Червень » 25 » Правове регулювання працевлаштування молоді в Україні
07:50
Правове регулювання працевлаштування молоді в Україні

В даний час випускники професійно-технічних та вищих навчальних закладів одна з найбільш незахищених на ринку праці категорій працездатного населення. 

Для сприяння підвищенню конкурентоспроможності молоді на ринку праці, прийнято низку нововведень у законодавство України, а також підзаконних актів у сфері зайнятості населення.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2013 року № 20 затверджено Порядок укладення договорів про стажування студентів вищих і учнів професійно-технічних навчальних закладів на підприємствах, установах і організаціях незалежно від форм власності. Постанова розроблена на підставі ст. 29 Закону України «Про зайнятість населення», який набрав чинності з 1 січня 2013 року.

Проходити стажування на підприємстві в рамках одержуваної професії у вільний від занять час мають право студенти, які мають кваліфікацію «кваліфікований працівник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» і продовжують навчання на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні.

Також, постановою обумовлено, що стажування повинно проводитися за індивідуальною програмою, під керівництвом співробітника підприємства (організації, установи), який має стаж роботи за відповідною професією (спеціальністю) не менше 3 років, на умовах, визначених договором.

Договір про стажування укладається між підприємством (установою, організацією) і студентом на строк, що не перевищує 6 місяців, з обов'язковим зазначенням умов, режиму проходження і місця проведення стажування, одержуваної спеціальності (кваліфікації) або професії, прав і обов'язків сторін.

На стажиста поширюються всі права і соціальні пільги, передбачені для працівників, які займають відповідні посади, а період проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки студента.

Якщо в період стажування студент (учень) виконує професійні роботи, то його праця оплачується роботодавцем відповідно до чинного законодавства про оплату праці, пропорційно відпрацьованому часу або за фактично виконану роботу.

Дана постанова дає можливість студенту, учню в період навчання набути практичного досвіду, розвивати професійні навички та рівень компетенції, оцінити свою здатність виконувати завдання керівника, адаптуватися в колективі.

По закінченню стажування роботодавець надає письмовий ВИСНОВОК ПРО РЕЗУЛЬТАТИ СТАЖУВАННЯ, в якому позначені виконані роботи, оцінка якості їх виконання, а також характеристика професійної компетентності, особистісних і ділових якостей студента (учня). Фактично стажист отримує «рекомендаційний лист», який стає візитною карткою при подальшому працевлаштуванні.

Зацікавленість роботодавця теж є очевидною. Студент може замінити тимчасово відсутнього працівника, виконувати додаткові завдання, а надалі, можливо - стати штатним співробітником.

 

Провідний спеціаліст управління юстиції                                       Інна Якубчик

Переглядів: 1106 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples