Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 4 » Прийняття виконавчого документа до виконання. Сторони виконавчого провадження, їх права та обов’язки.
09:32
Прийняття виконавчого документа до виконання. Сторони виконавчого провадження, їх права та обов’язки.

Порядок та умови прийняття виконавчого документа до виконання передбачені статтею 25 ЗаконуУкраїни «Про виконавче провадження» (далі - Закон). Так, державний виконавець зобов’язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред’явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим Законом, і пред’явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби.

Державний виконавець протягом трьох робочих днів з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження.

         Крім того, у постанові про відкриття виконавчого провадження державний виконавець вказує про необхідність боржнику самостійно (а не добровільно - як було передбачено раніше) виконати рішення у строк до семи днів з моменту винесення постанови (у разі виконання рішення про примусове виселення боржника - у строк до п’ятнадцяти днів) та зазначає, що у разі ненадання боржником документального підтвердження виконання рішення буде розпочате примусове виконання цього рішення із стягненням з боржника виконавчого збору і витрат, пов’язаних з організацією та проведенням виконавчих дій.

До того ж, відповідно до статті 31 Закону копія постанови про відкриття виконавчого провадження повинна надсилатися рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Боржник вважається повідомленим про відкриття виконавчого провадження, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

За заявою стягувача державний виконавець одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження може зараз накласти арешт не тільки на майно, а і на кошти боржника, про що виноситься окремо відповідна постанова, а не зазначається у постанові про відкриття виконавчого провадження як було передбачено раніше, проте державний виконавець зараз не вправі при відкритті виконавчого провадження провести опис і арешт майна боржника.     

У разі відкриття виконавчого провадження за виконавчим документом про конфіскацію майна, стягнення періодичних платежів, забезпечення позовних вимог або якщо рішення підлягає негайному виконанню строк для самостійного виконання не надається боржнику. При цьому, слід звернути увагу, що раніше строк для добровільного виконання надавався боржникам за рішеннями, які підлягали негайному виконанню.

Копії постанови про відкриття виконавчого провадження надсилаються не пізніше наступного робочого дня тільки стягувачу та боржникові.

Відповідно до частини шостої статті 25 Закону постанова про відкриття виконавчого провадження може бути оскаржена сторонами у десятиденний строк у порядку, встановленому Законом.

 Виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження та примусового виконання рішень інших органів (посадових осіб), що передбачає собою сукупність дій органів і посадових осіб, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, передбачених Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження»(далі - Закон).

     Статтею 8 даного Закону визначено, що сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

     Стягувачем є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, яка визначена виконавчим документом та за рішенням суду зобов’язана вчинити певні дії (передати майно, виселитись з приміщення, виконати інші обов’язки, передбачені рішенням) або утриматись від їх вчинення.

     За виконавчим документом про стягнення в дохід держави коштів або про вчинення інших дій на користь чи в інтересах держави від її імені виступає орган, за позовом якого судом винесено відповідне рішення, або орган державної влади (крім суду), який відповідно до закону прийняв таке рішення. За іншими виконавчими документами про стягнення в дохід держави коштів або про вчинення інших дій на користь чи в інтересах держави від її імені виступають органи державної податкової служби.

     Також законодавством передбачено, що у виконавчому провадженні можуть брати участь кілька стягувачів або боржників. Причому кожний із стягувачів або боржників щодо іншої сторони може як самостійно брати участь у виконавчому провадженні, так і доручити участь у виконавчому провадженні одному із співучасників. Крім того, сторони можуть реалізовувати свої права та обов’язки у виконавчому провадженні самостійно або через представників. Особиста участь фізичної особи у виконавчому провадженні не позбавляє її права мати представника, крім випадку, коли боржник згідно з рішенням зобов’язаний вчинити певні дії особисто.

     Сторони наділені Законом правами та обов’язками, перелік яких є визначений статтею 12 Закону України.

     Зокрема, сторони мають право знайомитися з матеріалами виконавчого провадження, робити з них виписки, знімати копії, подавати додаткові матеріали, заявляти клопотання, брати участь у провадженні виконавчих дій, давати усні та письмові пояснення в процесі виконавчих дій, висловлювати свої доводи, міркування з усіх питань, що виникають у ході виконавчого провадження, заперечувати проти клопотань, доводів та міркувань інших учасників виконавчого провадження, заявляти відводи у випадках, передбачених Законом тощо.

     В свою чергу, Законом передбачені спеціальні права для стягувача як особи, заінтересованої у зміні або припиненні виконавчого провадження. Це стосується подання заяви про відмову від стягнення та повернення виконавчого документа, поновлення строку пред’явлення виконавчого документа до виконання.(але в такому випадку стягувач повинен звертатись із заявою тільки до суду, який видав відповідний документ, або до суду за місцем виконання). Крім того, стягувач (або його представник) за відповідною заявою мають право на отримання дублікату виконавчого документа.

      Згідно з ч. 3 ст. 12 Закону сторони мають право укласти мирову угоду, яка затверджується судом. Мирова угода у виконавчому провадженні – це волевиявлення, яке спрямоване на врегулювання стягнення шляхом взаємних поступок сторін та їх взаєморозуміння.

     Мирова угода перевіряється у суді щодо всіх обставин забезпечення стягнення та дотримання прав стягувача (стягувачів), який має намір укласти мирову угоду з боржником (боржниками). Відповідно до Закону виконавче провадження підлягає закінченню в разі затвердження судом мирової угоди між стягувачем і боржником про закінчення виконавчого провадження.

     Законом також визначені обов’язки сторін виконавчого провадження, які полягають в наступному: сторони зобов’язані письмово повідомляти державного виконавця про виникнення обставин, що зумовлюють обов’язкове зупинення виконавчого провадження, встановлення відстрочки або розстрочки виконання, зміну способу і порядку виконання рішення, зміну місця проживання чи місцезнаходження, а боржник (фізична особа) про зміну місця роботи.

     Виконавче провадження підлягає обов’язковому зупиненню у випадку смерті стягувача або боржника, оголошення померлим чи визнання безвісно відсутньою однієї із сторін, або припинення існування сторони - юридичної особи, якщо встановлені судом правовідносини допускають правонаступництво; визнання стягувача або боржника недієздатним та в інших випадках.

     Закон передбачає, що за наявності обставин, які ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою або за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання, а також про встановлення чи зміну способу і порядку виконання.

     Крім того, одним із обов’язків боржника є надання у строк, встановлений державним виконавцем, достовірних відомостей про свої доходи та майно, у тому числі про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, рахунки в банківських та фінансових установах. Також боржник зобов’язаний своєчасно з’явитися за викликом державного виконавця, письмово повідомити державного виконавця про майно, що перебуває в заставі або в інших осіб, а також про кошти та майно, належні боржникові від інших осіб.

     Закріплені у нормах Закону права та обов’язки сторін є гарантією захисту їх майнових та особистих інтересів та забезпеченням своєчасного та якісного виконання рішення.

 

                      Старший державний виконавець 

                      відділу ДВС управління юстиції                                                   Оксана Щербатюк

Переглядів: 1226 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples