Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 7 » Шляхи пошуку роботи громадянами
15:36
Шляхи пошуку роботи громадянами
Правові, економічні та організаційні основи зайнятості населення України і його захисту від безробіття, а також соціальні гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю визначаються Законом України «Про зайнятість населення» від 1 березня 1991 року № 803-ХІІ (далі — Закон № 803). 
   До зайнятого населення в Україні, згідно з пунктом 3 статті 1 Закону № 803, належать громадяни, що проживають на території держави на законних підставах:
- працюють за наймом на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні і за кордоном, у фізичних осіб;
- забезпечують себе роботою самостійно, включаючи підприємців, осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери і члени їх сімей, що беруть участь у виробництві, а також члени особистих селянських господарств, діяльність яких здійснюється відповідно до Закону України «Про особисте селянське господарство» від 15 травня 2003 року № 742-IV (далі — Закон № 742);
- обрані, призначені або затверджені на оплачувану посаду в органах державної влади, управління та громадських об’єднаннях;
- проходять службу в Збройних Силах України, Службі безпеки України, Державній прикордонній службі України, військах внутрішньої та конвойної охорони і Цивільної оборони України, органах внутрішніх справ України, інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, альтернативну (невійськову) службу;
- проходять професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації з відривом від виробництва; навчаються в денних загальноосвітніх школах і вищих навчальних закладах;
- працюючі громадяни інших країн, які тимчасово перебувають в Україні і виконують функції, не пов’язані із забезпеченням діяльності посольств і місій.
 Громадяни мають право на працевлаштування і вибір місця роботи шляхом звернення до підприємства, особистого селянського господарства, фермерського господарства, іншого роботодавця або при безплатному сприянні державної служби зайнятості.
 До державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні мають право звертатися усі незайняті громадяни, у т. ч. інваліди та пенсіонери, які бажають працювати, а також зайняті громадяни, які хочуть змінити місце роботи, працевлаштуватися за сумісництвом чи у вільний від навчання час.
 Державна служба зайнятості здійснює пошук роботи громадянам відповідно до рівня їх освіти і професійної підготовки, а інвалідам, окрім того, — відповідно до рекомендацій Медико-соціальної експертної комісії, наявних у них кваліфікації і знань та з урахуванням їх побажань, і направляє їх на вільні робочі місця (вакантні посади), у т. ч. призначені для працевлаштування інвалідів, інформацію про які щомісяця подають центрам зайнятості підприємства.
 У разі звернення громадян, які шукають роботу, безпосередньо до підприємства, особистого селянського господарства, фермерського господарства, іншого роботодавця роботодавець повинен поінформувати особу про наявність вакантних робочих місць (посад), у т. ч. з неповним робочим часом. Роботодавець не може вимагати від осіб, яких приймає на роботу, відомостей про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документів, подання яких не передбачено законодавством.
 Можна також звернутися у пошуках роботи до приватних (комерційних) агенцій, які підбирають кваліфіковані кадри на замовлення фірм. Оскільки їх послуги є платними, громадянин повинен переконатися, що його не ошукають і за його гроші нададуть відповідні послуги. При цьому варто з’ясувати, чи має агенція ліцензію на здійснення такої діяльності, як давно вона на ринку праці, з якими роботодавцями співпрацює, поцікавитися актуальністю вакансій тощо.
  Ті громадяни, які вирішили звернутися за сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості, можуть здійснювати пошук підходящої для себе роботи як за допомогою спеціаліста цієї служби, так і самостійно шляхом перегляду інформації про наявність вакансій, що розміщена в кожному центрі зайнятості на стендах і у татч-скрінах.
  Також можна скористатися:
- інформаційно-довідковою інтерактивною багатоканальною телефонною системою за номером 0-800-50-50-600 (безкоштовно зі стаціонарного телефону);
- безкоштовною для клієнтів державної служби зайнятості соціальною послугою — мобільний сервіс «Пошук роботи»:
- відправивши SMS-повідомлення довільного змісту на номер 730;
- зателефонувавши зі свого мобільного телефону на номер 730; - переглянувши інтернет-портал або WAP-портал державної служби зайнятості України.
  Отже, для отримання соціальних послуг у повному обсязі громадянам необхідно спочатку зареєструватися у державній службі зайнятості такими, що шукають роботу. Звичайно, громадяни, звертаючись до державної служби зайнятості, прагнуть у період пошуку для них підходящої роботи отримувати матеріальні виплати, передбачені законодавством на випадок безробіття. Але при цьому слід пам’ятати, що право на виплату допомоги по безробіттю мають лише ті громадяни, які в установленому порядку визнані безробітними.
 
                                     Провідний спеціаліст управління юстиції                    Інна Якубчик
Переглядів: 1414 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples