Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 6 » Умови, які не можуть включатися в шлюбний договір
08:57
Умови, які не можуть включатися в шлюбний договір
Зміст шлюбного договору формується самими сторонами. Не дивлячись на широкі можливості, які в цьому питанні їм надані, існує ряд умов, які в договір включатися не можуть. Деякі з цих умов прямо названі в законі, інші – можуть визначатися, виходячи з його загального сенсу.
  У Сімейному кодексі України (далі – СК) передбачені наступні умови, які не можуть включатися в шлюбний договір:
  1) Шлюбним договором не можуть регулюватися особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними і дітьми (ч. 3 ст. 93 СК);
  Можна відзначити, що в зразках шлюбних договорів досить часто можна виявити умови, що стосуються особистих стосунків подружжя. Пропонуються такі формулювання: «у разі нещасного випадку або хвороби зобов'язуємося надавати один одному постійну моральну підтримку», «зобов'язуємося погоджувати між собою умови виховання і навчання дітей», «члени сім'ї не обмежуватимуть один одного у виборі способів спілкування, занять спортом, відвідин розважальних установ». Нерідко сторони хочуть включити в договір умови щодо імені майбутньої дитини, її віросповідання, місця проживання і так далі. Не викликає сумнівів, що такі умови шлюбного договору протиречать чинному законодавству України. Часто можна зустріти таке: «якщо брак у подальшому буде розірваний через негідну поведінку чоловіка або дружини (пияцтво, зрада)», «то частка чоловіка/дружини в праві на майно складатиме 2/5». Зрозуміло, що визначення доль у загальному майні подружжя на випадок розлучення не протиречить закону і є одною з найбільш типових умов шлюбного договору.
  2) Шлюбний договір не може зменшувати об'єму прав дитини, яка встановлена СК (ч. 4 ст. 93 СК);
  Вказана норма є певною гарантією майнових прав малолітніх і неповнолітніх дітей. Тому батьки не мають права включати в шлюбний договір умови, відповідно до яких дитина буде позбавлена права на аліменти, права на отримання майна у власність, права на мешкання в певному житловому приміщенні і так далі.
  3) Шлюбний договір не може ставити одного з подружжя в надзвичайно невигідне матеріальне положення (ч. 4 ст. 93 СК);
  Наприклад, таке положення може виникнути, якщо сторони в договорі закріплять, що у разі розділу майна подружжя вся нерухомість передаватиметься одному з них, а інший отримає рухоме майно незначної вартості.
  4) За шлюбним договором не може передаватися у власність одного з подружжя нерухоме майно і інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації (ч. 5 ст. 93 СК).
  Дана норма істотно звужує сферу договірної ініціативи сторін. Крім того, через нечіткість формулювання вона може мати різні тлумачення, що є украй небажаним для правової практики.
     Умови, які не можуть включатися в шлюбний договір, визначаються не тільки спеціальними нормами СК. Для договірної практики подружжя неприпустимими є й інші умови, що порушують загальні норми договірного права , повинне бути заборонене включення в шлюбні договори умов, що обмежують право-чи дієздатність подружжя, наприклад, що забороняють одному з подружжя звертатися до суду, заповідати, заключати договори і так далі. Не можуть сторони закріпити в договорі відмову від прав, які включаються в загальний цивільний статус особи, наприклад відмову одного з подружжя на отримання в майбутньому зарплатні на користь своєї другої половини. Аналогічні заборони відносяться й до умов, якими подружжя обмежує право- чи дієздатність своїх дітей і інших родичів. У шлюбному договорі не можна також передбачати умови, по якій діти чи родичі подружжя мали б виконувати якісь умови.


  Начальник управління юстиції Наталія Сирота


Переглядів: 1490 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples