Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 14 » Вдосконалення порядку здійснення судочинства
19:42
Вдосконалення порядку здійснення судочинства

14.01.2012 року в офіційному виданні «Голос України» № 6 було опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку здійснення судочинства», і, згідно пункту 1 Прикінцевих та перехідних положень, Закон набув чинності з 15.01.2012 року.

 Вказаним законом до декількох процесуальних кодексів вносяться зміни. Так, згідно із Законом суддя в господарському, цивільному і адміністративному процесах не може брати участь в перегляді раніше прийнятих за його участю судових рішень, ухвал, постанов з нововиявлених обставин. Крім того, в положеннях ГПК України, ЦПК України та КАС України закріплюється обов'язок суду здійснювати залучення до справи осіб (що не є сторонами в спорі), якщо при прийнятті позовної заяви, підготовці справи до слухання або під час її розгляду буде встановлено, що судове рішення може вплинути на їх права та обов’язки. Таких осіб суд залучатиме до участі в розгляді справи в якості третіх осіб, що не заявляють самостійні вимоги на предмет спору.

 Законом також в господарський, цивільний та адміністративний процес внесені зміни, згідно яких, при подачі апеляційних і касаційних скарг на рішення суду, які подаються прокурором, органом державної влади або місцевого самоврядування, в разі закінчення одного року з моменту винесення оскаржуваного судового рішення, незалежно від поважності причин пропуску строку на оскарження, суди апеляційної і касаційної інстанції повертають такі скарги без розгляду.

 Також коментованим законом вносяться зміни в строки позовної давності, що закріплені Цивільним кодексом України. Так, позовна давність для вимог про визнання недійсним провочину, вчиненого під впливом насильства або обману, і позовна давність для вимог про застосування наслідків нікчемного правочину, більше не відносяться до спеціальних строків давності. До таких вимог застосовується загальний трьох річний строк позовної давності.

 Отож,прийняття цього Закону покликане вдосконалити положення чинного законодавства України, що регулює порядок здійснення цивільного, господарського та адміністративного судочинства. Ефективність прийняття вказаного закону буде відображена на практиці його застосування.


                                        Начальник управління юстицїі                             Наталія Сирота

Переглядів: 877 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples