Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 18 » Ви запитуєте, ми відповідаємо:Як здійснюється успадкування частини приватизованої квартири?
15:12
Ви запитуєте, ми відповідаємо:Як здійснюється успадкування частини приватизованої квартири?
Почнемо з того, що приватизація житла — це відчуження квартир, будинків, кімнат з державного житлового фонду на користь громадян України. Передача квартир (будинків) у власність громадян оформляється свідоцтвом про право власності (статті 1-8 Закону «Про приватизацію державного житлового фонду»). Власники квартир, частини квартири володіють на правах власності. Співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності(ст.361 ЦК).
  Спадкуванням є перехід прав та обов’язків, тобто спадщини, від померлого, який вважається спадкодавцем, до спадкоємців (стаття 1216 Цивільного кодексу, далі — ЦК).
  Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (стаття 1217 ЦК). У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування одержують спадкоємці за законом (стаття 1223 ЦК). Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування в разі відсутності спадкоємців попередньої черги (стаття 1258 ЦК).
  Частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними (стаття 1267 ЦК).
  Право на спадкування за законом мають: у першу чергу — діти спадкодавця, той з подружжя, хто його пережив, та батьки (стаття 1261 ЦК); у другу чергу — рідні брати і сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері (стаття 1262 ЦК); у третю чергу — рідні дядько і тітка спадкодавця (стаття 1263 ЦК).
  За правом представлення внуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім батькові та матері, якби вони були живими на час відкриття спадщини (стаття 1266 ЦК).
  Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини, подавши нотаріусу відповідну заяву (стаття 1273 ЦК). Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є квартира чи її частина, зобов’язаний звернутися до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно, а потім зареєструвати це своє право (статті 1297, 1299 ЦК).
  Співвласник має право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності (стаття 364 ЦК).
  Майно, що є у спільній частковій власності, можна поділити в натурі між співвласниками за домовленістю між ними (стаття 367 ЦК). Якщо не дійдете згоди, то доведеться звертатися до суду.
 
                                      
                                            Провідний спеціаліст управління юстиції                Інна Якубчик
Переглядів: 1542 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples