Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 20 » ВИБОРЦЮ НА ЗАМІТКУ
07:41
ВИБОРЦЮ НА ЗАМІТКУ
1. Хто має право голосувати і коли ?
 
Чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень Верховної Ради України. Право голосу мають громадяни України, яким на день виборів (включно) виповнилося 18 років.
 
2. Як перевірити свої дані
 
Персоніфікований облік виборців ведеться органами Державного реєстру виборців. Дільнична виборча комісія звичайної виборчої дільниці надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування. Таке письмове повідомлення надсилається або доставляється не пізніш як за п'ятнадцять днів до дня голосування. Крім того кожен громадянин має право ознайомитись із списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей.
 
3. Які документи посвідчують громадянство виборця
 
Виходячи з дому, не забудьте документ, який посвідчує вашу особу і громадянство. Такими документами є:
1) паспорт громадянина України;
2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України);
3) картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах);
4) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
5) дипломатичний паспорт;
6) службовий паспорт;
7) військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).
 
4. Як отримати бюлетень
 
Для отримання виборчого бюлетеня слід підійти до столу, де працюють члени дільничної виборчої комісії. Отримати бюлетень можна лише за наявності одного з документів, який посвідчує особу і громадянство, і наявності вашого прізвища у списку виборців. Факт отримання Вами виборчого бюлетеня фіксується Вашим підписом у визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня та у списку виборців; підписом члена дільничної виборчої комісії, який видає виборчий бюлетень та вписує свої прізвище та ініціали і розписується у визначеному місці на виборчому бюлетені та контрольному талоні. Обов'язково перевірте, щоб на бюлетені не було жодних інших позначок. Інакше бюлетень можуть визнати недійсним.
 
5. Як заповнити бюлетень
 
Отримавши бюлетень, йдіть до кабіни для таємного голосування і лише там заповнюйте його. Виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність у кабіні для таємного голосування інших осіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача. У виборчому бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі виборець робить позначку "плюс" ("+") або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті проти назви партії, за кандидатів у депутати від якої він голосує. У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі виборець робить позначку "плюс" ("+") або іншу, що засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті проти прізвища кандидата у депутати, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата у депутати.
ПАМЯТАЙТЕ! Виборець може голосувати за кандидатів у депутати лише від однієї партії.
 
6. Як вкинути бюлетень до виборчої скриньки
 
На цих виборах виборчі скриньки будуть прозорими. Виборець особисто опускає заповнені виборчі бюлетені до виборчої скриньки. Виборець, який через фізичні вади не може самостійно опустити виборчий бюлетень до виборчої скриньки, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це у своїй присутності іншій особі, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача. 7. Як проголосувати виборцям, які хворіють Якщо Ви за станом здоров'я не можете прибути до приміщення для голосування звичайної виборчої дільниці, де Ви включені до списку виборців, дільнична виборча комісія надає можливість голосувати за місцем перебування цього виборця.
 
ДО ВІДОМА ГРОМАДЯН! Заява разом з довідкою медичної установи про стан здоров'я виборця повинна бути подана до дільничної виборчої комісії не пізніше 20 години останньої п'ятниці перед днем голосування.
 
Ми живемо в демократичній державі тож: давайте реалізовувати своє виборче право. Від нашого волевиявлення залежить майбутнє наших дітей.
 
 
                                Провідний спеціліст управління юстиції                   Інна Якубчик
Переглядів: 815 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples