Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 28 » Вступив у дію Закон про електронні гроші
09:46
Вступив у дію Закон про електронні гроші

18 жовтня вступив в дію закон № 5284-VI, яким передбачається врегулювати випуск і використання електронних грошей. Метою закону є забезпечення безперервного, надійного та ефективного функціонування платіжних систем, масове впровадження безготівкових розрахунків і розвиток національної платіжної інфраструктури, зменшення валютних витрат банків шляхом переходу на оплату послуг платіжних організацій платіжних систем в гривні і підвищення якості послуг, що надаються банкам і громадянам України платіжними системами.

Крім того, документ передбачає створення та ведення Нацбанком реєстру платіжних систем та систем розрахунків, їх учасників та операторів послуг платіжної інфраструктури.

Згідно із законом, платіжним системам надається право здійснювати діяльність в Україні тільки після їх реєстрації в порядку, встановленому НБУ. Відповідно до документа, НБУ надається право визначати порядок здійснення в Україні маршрутизації, клірингу і взаєморозрахунків між учасниками платіжних систем за операціями із застосуванням платіжних карток, забезпечення формування та розміщення гарантійних депозитів учасників платіжних систем за операціями.

Закон передбачає надання права банкам розміщувати на платіжній картці одночасно дві і більше торгові марки платіжних систем.

Нацбанку документ надає право визначати напрямки розвитку сучасних електронних банківських технологій, контролювати створення електронних платіжних інструментів, платіжних систем та засобів захисту банківської інформації, встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для осіб-підприємців.

Крім того, закон передбачає встановлення штрафу в розмірі 8,5 тис гривень (500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за обмеження або відмову в реалізації права споживача оплачувати покупки в торговельних точках за допомогою електронних платіжних засобів.

Контроль за наявністю у суб'єктів господарювання платіжних терміналів, згідно з документом, покладається на Державну податкову службу.

Законопроект також надає Податковій право здійснювати контроль за додержанням порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Закон також надає Національному банку право встановлювати граничні суми розрахунків готівкою.

  

                            Провідний спеціаліст управління юстиції                   Інна Якубчик

Переглядів: 689 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples