Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Жовтень » 25 » Запитуєте-відповідаємо: Чи можна офіційно лікуватись у будь - якому місті України без прописки?
18:11
Запитуєте-відповідаємо: Чи можна офіційно лікуватись у будь - якому місті України без прописки?

Конституція України, як основний Закон України, гарантує основні права та свободи громадян. Зокрема, згідно зі ст. 24 Конституції України, громадяни України мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. 

   Відповідно до ст. 49 Конституції кожен має право на охорону здоров"я, медичну допомогу та медичне страхування. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування.

   Конституція є законом прямої дії, виконання її положень обов’язкове для кожного громадянина України.

   На уточнення положень Конституції України, прийнятий 19 листопада 1992 року Верховною Радою України Закон України „Основи законодавства України про охорону здоров’я” передбачає, що кожний громадянин України має право на охорону здоров’я кваліфіковану медико-санітарну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря і закладу охорони здоров"я /ст. 6 /. Згідно ст. 38 Закону, кожний пацієнт має право, коли це виправдано його станом, бути прийнятим в будь-якому державному лікувально-профілактичному закладі за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування. 

   Більш того, відповідно до ст. 8 Закону,держава визнає право кожного громадянина України на охорону здоров'я і забезпечує його захист.

   Підставами для реалізації даного права є потреба в отриманні негайної (екстреної) медичної допомоги в найближчому медичному закладі, реальне місце проживання, що відрізняється від місця прописки (реєстрації), незадоволення якістю надання медичної допомоги/послуг за місцем реєстрації. 

  Для реалізації зазначеного права необхідно написати заяву на ім’я Головного лікаря обраного медичного закладу державної чи комунальної форми власності про поставлення на облік чи з метою отримання відповідної медичної допомогиу звязку з певними обставинами. Така заява повинна відповідати вимогам Закону України „Про звернення громадян”, а саме містити таку інформацію: ФІО заявника (повністю, без скорочень), адреса та інші контакти заявника, обставини, що потребують звернення до лікарської установи,дата звернення, особистий підпис. 

  Таким чином, на підставі наведених нормативних документів, можна стверджувати, що без прописки офіційно лікуватись можна у будь - якому місті України

                               Головний спеціаліст упраління юстиції                      Микола Поліщук 
Переглядів: 838 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples