Барське районне управління юстиції у Вінницькій області     

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 18 » Позовна заява та порядок розгляду претензій
14:31
Позовна заява та порядок розгляду претензій
nullПричиною повернення заяви суддею є недодержання вимог , викладених у ст.119 і 120 ЦПКУ, або не сплачено судовий збір чи не оплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, постановляє ухвалу в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків.
  Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги , визначені ст.119 і 120 ЦПКУ, сплатить суму судового збору, а також оплатить витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, позовна заява вважається поданою в перший день подання її до суду. Інакше її вважатимуть неподаною і повернуть позивачеві.
  Крім цього, заяву повертають, якщо: позивач до відкриття провадження у справі подав заяву про повернення йому позову; заяву подано недієздатною особою;заяву від імені позивача подано особою, яка не має повноважень на ведення справи та інші.
  Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду , якщо зникнуть обставини, що стали підставою для повернення заяви.
  Позовна заява подається в письмовій форму й повинна містити найменування суду, до якого подається; ім`я (найменування) позивача і відповідача, а також ім`я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання або місцезнаходження, поштовий індекс, номер засобів зв’язку, якщо такий відомий; зміст позовних вимог; ціну позову щодо вимог майнового характеру ; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги ; зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування; перелік документів , що додаються до заяви.  
  Позовну заяву підписує позивач або його представник із зазначенням дати її подання. До неї додаються документи, що підтверджують сплату судового збору та оплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.
  У разі пред’явлення позову особами , які діють на захист прав, свобод та інтересів іншої особи, в заяві зазначаються підстави такого звернення.
  Якщо позовну заяву подає представник позивача, до неї додається довіреність чи інший документ, що підтверджує його повноваження.
  Позовна заява, подана після забезпечення доказів або позову, повинна містити відомості про забезпечення доказів або позову.
  Позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї , відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.
  Правила щодо подання копій документів не поширюються на позови, що виникають з трудових правовідносин , а також про відшкодування шкоди , завданої внаслідок злочину чи каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів дізнання, досудового слідства, прокуратури або суду.
  Отже, якщо позовну заяву подано з порушенням зазначених вимог або не сплачено судовий збір чи не оплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, то суддя постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків.
  Претензію згідно зі ст.7 Господарського процесуального кодексу України розглядають у місячний строк, який обчислюється з дня її одержання.
  Якщо до претензії не додано всі документи, необхідні для її розгляду, вони витребуються у заявника із зазначенням строку їх подання, який не може бути менше 5 днів, не рахуючи часу поштового обігу. Перебіг строку розгляду претензії припиняється до одержання потрібних документів чи закінчення строку їх подання. Якщо витребувати документи у встановлений строк не надійшли, претензія розглядається за наявними.
  При розгляді претензії підприємства та організації в разі необхідності повинні звірити розрахунки, провести судову експертизу або вчинити інші дії для забезпечення досудового врегулювання спору. Підприємства та організації, що одержали претензію , зобов’язані задовольнити обґрунтовані вимоги заявника.
  Результати розгляду повідомляються письмово.
  У відповіді на претензію зазначають повне найменування і поштові реквізити підприємства, організації, що дають відповідь , і тих, яким надсилається відповідь45 дата і номер відповіді на претензію, на яку надається відповідь. Якщо претензію визнано повністю або частково, зазначається сума, назва, номер і дата розрахункового документа на її перерахування чи строк та засіб задоволення претензії, якщо вона не підлягає грошовій оцінці. Якщо претензію відхилено повністю або частково, то вказуються мотиви з посиланням на нормативні акти і документи, що обґрунтовують відхилення.
  Якщо претензію відхилено повністю або частково, заявникові повертають оригінали документів, одержаних з претензією, а також надсилають документи, що обґрунтовують відхилення.
  Відповідь на претензію підписує повноважна особа підприємства, організації або їх представник та надсилає рекомендованим або цінним листом чи вручає під розписку. Якщо претензію про сплату грошових коштів, до якої додано платіжну вимогу-доручення, визнано повністю або частково, то в ній зазначається сума. Платіжні вимоги-доручення виконують установи банку у порядку встановленому Нацбанком України.
  За необґрунтоване списання у безспірному порядку претензійної суми винна сторона сплачує другій стороні штраф – 10% списаної суми. 


  Начальник управління юстиції                                                                               Наталія Сирота

Переглядів: 2463 | Додав: bar-just | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Вхід на сайт

Пошук

Календар

«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28

Архів записів

Друзі сайту

  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples